Tjitske

Giet je wijn niet door de gootsteen!

Heb je een etentje gehad of had je gewoon zin in een glaasje wijn? Heerlijk! Helaas is zo’n fles best groot, vooral als je alleen woont of niet zo’n grote drinker bent. Wijn is, eenmaal geopend, na een paar dagen al niet lekker meer. Je moet het dus allemaal opdrinken of je kunt het door de gootsteen spoelen. Gelukkig hebben wij een oplossing voor dat restje wijn!

Weggooien is altijd zonde.

Bewaren

De meeste geopende wijn kun je één tot drie dagen bewaren. Als er eenmaal zuurstof bij de wijn komt gaat het fermenteren, waardoor er een zure smaak ontstaat. Of je wijn nog lekker is weet je alleen door het te ruiken en te proeven. Ruikt en smaakt het zuur en azijnig? Dan kun je het beter wegspoelen. Je wordt er niet ziek van, maar lekker is anders.

Zonde

Wij vinden het eeuwig zonde om wijn weg te gooien, ook als het niet zo’n dure fles is. Daarom hebben we de volgende oplossing: giet de overgebleven wijn (die nog goed op smaak is) in een ijsblokjesvorm. Zet dit in de vriezer en laat het bevriezen. De wijnblokjes kun je later weer gebruiken tijdens het koken! Rode wijn gaat door pastasauzen, witte wijn door risotto. Ook kun je de ijsblokjes gebruiken in cocktails en sangria.

IJsblokjes

Hou je van lekker koude wijn? Van gewone ijsklontjes wordt de wijn snel waterig. Door je favoriete wijn in te vriezen, kun je je wijn koelen zonder smaakverlies. Gebruik wel dezelfde wijn, anders krijg je smaakverschil. Wees je er wel van bewust dat wijn door de alcohol iets langzamer bevriest dan water, dus als je het invriest speciaal met deze reden, trek er dan genoeg tijd voor uit zodat de ijsblokjes goed bevriezen.

Lees ook: Groenten, kipfilet en vis koken in de vaatwasser? Ja echt, hier lees je hoe!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: CookingLight | Beeld: Pexels