Ovenschotel met kip, aardappel, spinazie en romige knoflooksaus

Ingrediënten
  • 6 kippendijen
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uipoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 6 middelgrote aardappelen
  • Olijfolie
  • 4 handen spinazie (of meer!)
  • 55 gram boter
  • 4 teentjes knoflook, in kleine stukjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 milliliter kippenbouillon
  • 125 milliliter volle melk
  • 125 milliliter slagroom
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bouillonblokje kip
  • 3 eetlepels verse peterselie
  • 3 eetlepels verse basilicum
Tjitske
120 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 6 kippendijen
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uipoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 6 middelgrote aardappelen
  • Olijfolie
  • 4 handen spinazie (of meer!)
  • 55 gram boter
  • 4 teentjes knoflook, in kleine stukjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 milliliter kippenbouillon
  • 125 milliliter volle melk
  • 125 milliliter slagroom
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bouillonblokje kip
  • 3 eetlepels verse peterselie
  • 3 eetlepels verse basilicum

Een ovenschotel met kip gaat er bij ons altijd in

Ieder recept dat in de oven gaat vinden wij fantastisch: je snijdt en marineert de boel, doet het in een ovenschaal en ongeveer 30 minuten later heb je een heerlijk maaltje op je bord liggen. Zo ook deze overheerlijke ovenschotel met kip en romige knoflooksaus en aardappeltjes. Wij krijgen er spontaan honger van, dus we gaan aan de slag!

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Meng het zout, de peper, het knoflook- en uipoeder, de tijm, de rozemarijn en het paprikapoeder in een klein kommetje.
  • Marineer de kippendijen aan beide kanten met het kruidenmengsel.
  • Dek de kip af en zet dit minstens een uur in de koelkast om te marineren.
  • Snijd terwijl de kip aan het marineren is de aardappelen elk in acht stukken.
  • Doe de aardappelen in een ovenschaal en druppel er olijfolie overheen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak de aardappeltjes 30 minuten lang in de voorverwarmde oven, totdat ze deels gaar zijn.
  • Als de kip een uur of langer heeft gemarineerd, bak deze dan even in een koekenpan met wat olie. Drie minuten per kant is voldoende. Zet aan de kant.
  • Gebruik dezelfde koekenpan om de spinazie te doen slinken. Doe de spinazie in een kom en zet aan de kant.
  • Gebruik weer dezelfde koekenpan en voeg de boter toe totdat deze compleet gesmolten is.
  • Doe de knoflook in de pan totdat deze gaat geuren. Voeg dan de bloem toe en kook dit een minuutje.
  • Voeg de bouillon toe en laat de saus indikken. Als de saus dik is, kun je de melk, room, kaas, het bouillonblokje en de verse kruiden toevoegen. Laat dit een minuutje pruttelen om de smaken samen te brengen.
  • Als de aardappelen een halfuur in de oven hebben gezeten kun je de kip erop leggen, de spinazie toevoegen en de saus eroverheen gieten.
  • Zet de ovenschaal nog 35 tot 40 minuten in de oven totdat de kip klaar is. Check met een vleesthermometer (74 graden) of snijd de kip doormidden om te checken.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en laat nog tien minuutjes rusten voordat je opschept.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Wat? Je gebruikt je knoflookpers altijd al op de verkeerde manier!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Cooking with Claudia | Beeld: Videostill