Ingrediënten
  • Voor de sponge:
  • 85 milliliter lauwe volle melk
  • 1/4 zakje gist
  • 60 gram speltbloem
  • Voor het deeg: 
  • 1/4 zakje gist
  • 90 milliliter karnemelk
  • 160 gram patentbloem
  • 25 gram bruine suiker
  • 1 theelepels zout
  • 1 klein ei
  • 1 eetlepels extra vierge olijfolie, plus een beetje extra
  • 100 gram boter
  • Voor de ahoornboter:
  • 30 gram boter
  • 30 milliliter ahoornsiroop
  • Voor de vulling:
  • 75 gram bruine suiker
  • Rasp van 1 sinaasappels
  • Rasp van 1 citroenen
  • 100 gram getoaste amandelen, fijngehakt
  • 50 gram getoaste hazelnoten, fijngehakt
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • Voor de kaneelsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 kleine theelepel kaneel
  • Optioneel: karamelsaus
40 min bereidingstijd + extra koelen en bakken min.
8 pers.

Geen gezond begin van de dag, maar wél een goed begin van je dag

De ochtend beginnen met een boterham met kaas is voor velen in Nederland vaste prik. Smaakt natuurlijk best prima, maar erg bijzonder is het niet. Wil je voor het weekend een keer uitpakken of de saaie doordeweekse ochtend bijzonder beginnen? Maak dan eens deze ontbijt cinnamon buns met noten en karamel.

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, want deze ontbijt cinnamon buns zijn het dubbel en dwars waard.

Gebruikers van de mobiele versie van onze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Begin met de zogenoemde sponge:
    Doe de melk in een kom en voeg de gist en speltbloem toe. Vermeng de ingrediënten met elkaar en dek daarna af met keukenfolie.
  • Laat het daarna 1 tot 2 uur met rust, tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Maak daarna het deeg:
    Doe het gerezen sponge deeg in een ruime kom en voeg daar de rest van de gist aan toe, de karnemelk, bloem, suiker, olie en het zout en ei. Meng tot een samenhangend deeg vormt.
  • Dek de kom opnieuw af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen.
  • Doe het deeg daarna in plasticfolie. Gebruik een beetje olie om de plasticfolie in te vetten, zodat het deeg later niet aan de folie blijft plakken. Laat het deeg daarna minimaal 2 uur in de koelkast koelen.
  • Bestuif een schoon aanrechtblad met bloem nadat het deeg is afgekoeld en rol het deeg uit.
  • Snijd de boter in dunne plakjes en verdeel deze plakjes over het deeg. Bekleed slechts tweederde deel van het onderste deel van het deeg. Duw de boter daarna voorzichtig in het deeg.
  • Vouw daarna het bovenste een derde deel van het deeg over het middelste derde deel van het deeg en vouw het onderste derde deel van het deeg over het middelste deel.
  • Duw de zijkanten dicht en rol uit tot het deeg uit tot het net zo lang is als eerder. Vouw het deeg daarna weer op dezelfde manier op en rol weer uit. Herhaal deze stap nog twee keer. Doe het deeg daarna weer in folie en terug in de koelkast.
  • Maak daarna de ahoornboter:
    Smelt de boter en ahoornsiroop in een pannetje. Laat daarna afkoelen op kamertemperatuur.
  • Maak nu de vulling:
    Doe de getoaste, fijngehakte noten in een kom en voeg daar de bruine suiker, kaneel, citroen- en sinaasappelrasp en het zout aan toe. Vermeng de ingrediënten daarna met elkaar.
  • Ga nu weer verder met het deeg:
  • Bestuif het aanrechtblad weer met bloem.
  • Rol het deeg uit tot het iets dikker is dan een halve cm.
  • Verdeel daarna de ahoornboter over de bovenkant en smeer het uit. Verdeel daarna ook de noten over de bovenkant. Optioneel: voeg ook nog wat rozijnen toe.
  • Rol daarna het deeg op, naar je toe. Probeer het zo gelijkmatig mogelijk en strak te doen.
  • Vet een muffinbakblik in en snijd het deeg daarna in acht gelijke stukken en plaats in de muffincups.
  • Laat daarna nog 1 uur rusten.
  • Voor de kaneelsuiker:
  • Vermeng de suiker en kaneel met elkaar. Verdeel de kaneelsuiker daarna over de bovenkant van de buns.
  • Verwarm de oven nu voor op 190 °C.
  • Bak de buns daarna 25 minuten in de oven en laat daarna 10 minuten afkoelen.
  • Garneer de ochtend cinnamon buns eventueel met wat karamelsaus.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Recept: knapperige appelcake met kaneelsuikertopping

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Videostill Delish

Ingrediënten
  • Voor de sponge:
  • 85 milliliter lauwe volle melk
  • 1/4 zakje gist
  • 60 gram speltbloem
  • Voor het deeg: 
  • 1/4 zakje gist
  • 90 milliliter karnemelk
  • 160 gram patentbloem
  • 25 gram bruine suiker
  • 1 theelepels zout
  • 1 klein ei
  • 1 eetlepels extra vierge olijfolie, plus een beetje extra
  • 100 gram boter
  • Voor de ahoornboter:
  • 30 gram boter
  • 30 milliliter ahoornsiroop
  • Voor de vulling:
  • 75 gram bruine suiker
  • Rasp van 1 sinaasappels
  • Rasp van 1 citroenen
  • 100 gram getoaste amandelen, fijngehakt
  • 50 gram getoaste hazelnoten, fijngehakt
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • Voor de kaneelsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 kleine theelepel kaneel
  • Optioneel: karamelsaus