Ingrediënten
  • 4 pitabroodjes
  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui
  • 1 aubergine, in kleine blokjes gesneden
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel (aleppo) chilivlokken + extra ter garnering
  • Zout naar smaak
  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels tahini op kamertemperatuur
  • Sap van 1 citroen
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • Snufje zout
  • Pitjes van 1 granaatappel
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten
  • Klein handje verse munt, grof gesneden
03 september 2019

Het recept wordt ook wel Fatteh genoemd

Denk je aan borrelen? Dan denk je vaak ook aan een snack voor erbij. Een oerhollandse optie zijn blokjes kaas en stukjes worst. Wat luxer is een bord bitterballen met mayo en mosterd en wie voor een exotischere snack wil gaan, kan deze Fatteh van Nigella Lawson maken. De tv-kok zelf noemt het verfijnde Midden-Oosterse nacho’s en het is overheerlijk.

Een smaaksensatie waar je u tegen zegt.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pitabroodjes in de lengte doormidden en snijd de ronde broodjes daarna meerdere keren doormidden, zodat er nachovormige stukjes brood ontstaan. Leg de stukjes brood op een ovenplaat en toast de pita 10 tot 15 minuten in de oven tot de stukjes knapperig zijn. Laat daarna afkoelen.
  • Verwarm olijfolie in een pan en voeg de gesneden ui toe. Bak de ui tot hij zacht is en voeg de blokjes aubergine toe. Voeg de komijnpoeder, korianderpoeder en chilipeper toe en zout naar smaak.
  • Voeg het gehakt toe aan de pan en roer het door de aubergine. Bak tot het gehakt gaar is.  Zet apart.
  • Maak nu de saus. Vul een sauspan met een laagje warm water en zet op laag vuur. Hang nu een kom in de pan, zodat je de ingrediënten voor de saus au bain-marie kunt verwarmen. Doe de Griekse yoghurt in de kom samen met tahini. Voeg ook de citroensap toe, een flinke snuf zout en de knoflook toe. Vermeng de ingrediënten met elkaar. Zet het vuur af en laat de saus nog even in de kom zitten. De stoom in de pan verwarmt de yoghurt. Door dit te doen krijgt de yoghurt de structuur van zacht geklopte slagroom.
  • Haal een groot bord tevoorschijn en verdeel alle getoaste stukjes pita op het bord. Verdeel daarover het auberginegehakt en schep daarna de saus bovenop de gehakt.
  • Maak af door nog wat chilivlokken over de saus te garneren, samen met de granaatappelpitjes, pijnboompitten en wat fijngesneden verse munt.


Lees ook: Recept: gezonde(re) nacho’s

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: BBC, Nigella Lawson | Beeld: Videostill BBC 

Ingrediënten
  • 4 pitabroodjes
  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui
  • 1 aubergine, in kleine blokjes gesneden
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel (aleppo) chilivlokken + extra ter garnering
  • Zout naar smaak
  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels tahini op kamertemperatuur
  • Sap van 1 citroen
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • Snufje zout
  • Pitjes van 1 granaatappel
  • 50 gram geroosterde pijnboompitten
  • Klein handje verse munt, grof gesneden