Robby
20 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 (zoete) aardappels in kleine stukjes
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • 5 dl groentebouillon
  • 5 dl water
  • 1 el citroensap
  • 2 tenen knoflook
  • 1,25 dl room

Zoete aardappelsoep: een heerlijke kom krachtvoer!

Aardappels, de basis van de Nederlandse keuken. De pieper is een enorm veelzijdig product waar je je helemaal mee kan uitleven in de keuken. Bakken, koken, frituren: je kan je lol niet op. Maar heb je er wel eens soep van gemaakt? Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn zoete aardappelen ook heel gezond. Ze hebben zelfs mínder effect op je bloedsuikerspiegel dan gewone aardappelen.

Maar je kunt evengoed de gewone variant voor de aardappelsoep gebruiken. Houd dan voor de kooktijd een kwartiertje langer aan. Het klinkt oer-Hollands, zo’n aardappelsoep, maar is dat het wel? De soep waarschijnlijk afkomstig uit Frankrijk, een zekere Antoine Auguste Parmentier schotelde uitgehongerde Franse Parijzenaars ‘Potage Parmentier’ voor na de zevenjarige oorlog (1756-1763)  met Duitsland. Het is dan ook een lekker stevige soep waar je goed vol van raakt.

Zo maak je het: 

  • Bak de ui en aardappel 10 minuten in olijfolie.
  • Voeg rozemarijn, citroenrasp, bouillon en water toe.
  • Breng aan de kook en laat een kwartiertje sudderen (15 minuten langer als je gewone aardappels gebruikt).
  • Voeg tot slot citroensap en knoflook toe en pureer de soep in een keukenmachine of met een blender.
  • Schenk in kommen en ‘garneer’ met een scheutje room.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Dit is waarom jij voortaan je pastawater zo zout maakt als de zee

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: Flickr, jeffreyw