Hoeveel zout moet je dan toevoegen aan je pastawater?

Zout, we hebben er een haat-liefdesverhouding mee. Aan de ene kant weten we dat het niet zo goed is voor ons lijf om veel zout binnen te krijgen, maar aan de andere kant weten we ook dat het eten gewoonweg niet smaakt zonder zout. Alle koks en kookliefhebbers vertellen ons continu dat we veel zout moeten toevoegen aan ons pastawater, maar waarom is dat zo?

Eindelijk hebben we die wijsheid in pacht.

Sneller koken?

Sommige mensen zeggen dat je het water moet zouten, zodat de pasta sneller kookt. Dat is niet waar. Pastawater wordt maar 0,555 graden warmer door de toevoeging van zout en dat is niet genoeg voor het versnellen. Tenzij je het meer zout dan water wil laten zijn. Dat lijkt ons niet de bedoeling. Maar waarom doen we dan wel zout in ons water?

Smaak

De reden dat we zout toevoegen is puur en alleen voor de smaak. Dat is de reden dat pasta bij de Italiaans zoveel lekkerder smaakt dan bij jou thuis. Je moet best veel zout gebruiken, wil je die smaak bereiken. Zelfs zoveel dat je misschien denkt dat je jezelf langzaam aan het vermoorden bent. Toch moet dit wel als je de ultieme smaak wilt bereiken. Het zout trekt gelukkig niet allemaal in de pasta en een hoop spoel je ook weer weg. Gelukkig maar.

Hoeveel?

Volgens culinaire experts zou je -hou je vast- voor 500 gram pasta wel anderhalve theelepel zout nodig hebben. Uiteraard kun je zelf kiezen hoeveel je toevoegt, maar dat zou de gouden regel zijn. Er zijn ook koks die een hele hand zout toevoegen aan het water. Let trouwens wel op wat voor zout je gebruikt. Zout met toegevoegd jodium zou je pasta een ijzerachtige smaak geven en dan zou alles voor niets zijn. Wij hebben hier persoonlijk nog onze twijfels over, maar we gaan het in ieder geval eens proberen.

Lees ook: Romige pasta met kip en honing-mosterdsaus maak je zo!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Culy | Beeld: pxhere, fotomontage