Van pumpkin spicekruidnoten tot appeltaartkruidnoten

Een aantal jaar geleden moest men het doen met kruidnoten en chocoladekruidnoten. Tegenwoordig is het kruidnotenschap veel royaler bedeeld. Van truffelkruidnoten tot tompoucekruidnoten. Hoe komt die smaak in hemelsnaam tot zijn recht op een kruidnootje? En blijft er überhaupt nog wat over van die kruidnoot of spreken we eerder van een mini tompouce in de vorm van een kruidnoot?

Op de Kookfansredactie proefden we de unieke kruidnotensmaken van HEMA.

De smaakjes

HEMA is maar wat inventief wanneer het gaat om kruidnoten in een nieuw jasje steken. Het warenhuis kwam dit jaar met kruidnoten met tompoucesmaak, appeltaartsmaak, stracciatellasmaak en karamel zeezoutsmaak. Wij proefden en beoordeelden ze. Ach, en aangezien we de calorieën er toch al aan gegeten hadden, probeerden we ook de kruidnoten met stroopwafelsmaak, pumpkin spicesmaak en chocolade truffelsmaak.

Pumpkin spice

Cijfer: 6,6
De pumpkin spicekruidnoot kan je niet ontgaan. Met zijn knaloranje uiterlijk trekt hij je aandacht geheid. Zijn de smaakpapillen ook net zo onder de indruk? Een ding is zeker: wie de kruidnoot proeft, proeft meteen gember. De ietwat overheersende gembersmaak maakt de pumpkinspice kruidnoot wat pittig en de kruidnagel zorgt voor een intense nasmaak. Het is een nootje waar je echt van moet houden en eentje waarin je je niet te barsten zult eten. Desalniettemin is het een smaaksensatie om zeker eens te proberen.

Truffel

Cijfer: 6,6
Werp een blik op de truffelkruidnoot en het wordt meteen duidelijk dat deze is voorzien van een laagje cacao. Ook de smaakpapillen beamen dat. Wie zich waagt aan de truffelkruidnoot moet wel echt van cacaopoeder houden. De smaak is door de cacao wat bitter, maar verder kun je het vergelijken met een gewone chocoladekruidnoot. De truffelkruidnoot is zeker niet vies, maar ook niet bijzonder. 

Stroopwafel

Cijfer: 7,1
De stroopwafelkruidnoot van HEMA ziet er goed uit en nodigt uit om te eten. De geur is wel wat sterk: de karamelgeur valt niet te ontkennen wanneer je het zakje opent. Je proeft de karamel dan ook meteen. De kruidnoot heeft wel iets meer weg van karamelsiroop dan van een stroopwafel, maar het oordeel van de redactie luidt dat de kruidnoot erg lekker is. De smaak van de kruidnoot verdwijnt wel een beetje naar de achtergrond, maar al met al is het een lekker kruidnootje om van te snoepen.

Stracciatella

Cijfer: 7,5
Ook de kruidnoten met stracciatellasmaak zien er met de chocoladekleur stippen leuk uit. Een speciale geur heeft deze kruidnoot niet. Je zou het kunnen vergelijken met de geur van een witte chocoladepepernoot en zo smaakt de stracciatellakruidnoot in eerste instantie ook. Je proeft witte chocoladekruidnoten met een vleugje vanille, maar na een paar happen begin je de smaak van stracciatella te herkennen. Het is toch zeker iets anders dan een witte kruidnoot en je kunt makkelijk een hele zak van deze kruidnoten leegeten.

Appeltaart

Cijfer: 7,9
De look van de kruidnoten met appeltaartsmaak doen niet meteen aan een appeltaartje denken en de geur is vrij intens. Een zoete, kruidige botergeur komt je tegemoet als je de zak opent. De geur is sterk, maar de smaak is … fris! De geur is ietwat misleidend, want de appeltaartkruidnoot smaakt toch wel anders. Het smaakt echt naar appeltaart, maar wel met een kruidnotenondertoon. De appeltaartkruidnoot heeft precies genoeg van beiden: genoeg kruidnotensmaak en genoeg appeltaartsmaak. 

Tompouce

Cijfer: 7,9
Gek op roze? Dan zijn de kruidnoten met tompoucesmaak wat voor jou. De roze kleur zorgt voor een gezellige aanblik. Zou de kruidnoot ook net zo lekker zijn als dat-ie mooi is? Wanneer je de kruidnoot overgeeft aan je smaakpapillen proef je een aanwezige anijssmaak. Het is een beetje alsof je beschuit met muisjes eet en een echte tompoucesmaak is niet aanwezig. Wel is het de perfecte snack voor de zoetekauw en de kruidnotensmaak komt zeker terug. Deze kruidnoot smaakt dan niet zozeer naar tompouce, maar de smaak valt alsnog enorm in de – ja, we gaan de woordgrap gewoon maken – smaak.

Karamel zeezout

Cijfer: 8
De look van deze kruidnoot is bijna misleidend te noemen. De kruidnoot oogt wat bleekjes en de redactie oordeelt dan ook dat je dit zakje kruidnootjes eerder in de winkel laat liggen liggen, omdat de andere smaken er leuker uitzien. Maar schijn bedriegt. De karamel zeezoutkruidnoot kwam als favoriet uit deze test. Je proeft meteen karamel wanneer je je tanden in deze kruidnoot zet en het heeft een zoute nasmaak. Ook de kruidnootsmaak is duidelijk aanwezig. De kruidnoot met karamel zeezoutsmaak heeft dan ook de juiste balans.

Lees ook: Daar is-ie dan: de grote Kookfans kruidnotentest!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Kookfans | Beeld: Kookfans