Na een middagje proeven en smikkelen is dit onze top 5

De goedheiligman en zijn pieten zijn weer in ons land en het Sinterklaasfeest is losgebarsten. Wij van de Kookfans-redactie zijn er dol op: de vrolijkheid, cadeautjes en – misschien nog wel het belangrijkste – de kruidnoten. Stiekem hebben we al heel wat zakken achter de kiezen en begonnen we ze al te snaaien toen ze nog maar net in de winkels lagen. Tegenwoordig kun je ze dan ook bijna overal kopen. Maar welke nootjes zijn nu het lekkerst? De Kookfans-redactie nam de proef op de som en onderwierp deze sinterklaas-lekkernij aan een smaaktest. Wij vergeleken kruidnoten van vijf verschillende huismerken met elkaar. 

En de winnaar is…

Kruidnotentest

Onze redactie bestaat uit snoepkonten, dus je kunt je vast voorstellen dat we het hele jaar al uitkeken naar deze kruidnotentest. Afgelopen week mochten we dan ein-de-lijk proeven. Hoe we te werk gingen? We kochten vijf zakken kruidnoten van vijf verschillende huismerken: Action, Albert Heijn, Hema, Jumbo en Plus. We kozen van elk merk de traditionele kruidnoot, zonder jasje van chocolade of andere smaken. Vervolgens hebben we ze blind geproefd, zonder te weten welke kruidnoot uit welke winkel afkomstig was. We beoordeelden de nootjes op basis van (na)smaak, textuur, en de verhouding aan kruiden. Benieuwd naar ons oordeel? Lees dan snel verder.

Plus (500 gram)

Prijs per 100 gram: €0,13 | Calorieën per 100 gram: 448

Oordeel: De kruidnoten zien er op het eerste gezicht niet heel aantrekkelijk uit. Ze ogen haast een beetje dof en zijn heel compact. De smaak is best oké, de kruidnootjes zijn lekker doorbakken. Ze bevatten helaas iets te veel suiker en iets te weinig kruiden, waardoor ze een wat vlakke smaak hebben. Iemand van ons panel noemde de nasmaak zelfs “een beetje plastic”. De kruidnoten zijn daarentegen wel lekker bros en hebben een stevige bite. Goed te eten, maar ook geen feest voor je smaakpapillen.

Jumbo (250 gram)

Prijs per 100 gram: €0,25 | Calorieën per 100 gram: 436

Oordeel: Deze kruidnoten zien er aantrekkelijk uit en ogen luchtig en bros. Ze zijn daarnaast mooi van kleur en nodigen uit om aan te vallen. Over de smaak zijn we te spreken. Deze is uitgesproken: je proeft de kruiden meer dan voldoende. De kruidnagel en gember komen vooral goed naar voren. Ook de nasmaak is kruidig en prettig. Deze kruidnoot doet ons alleen meer denken aan taaitaai dan aan een kruidnoot. Het klopt niet helemaal, maar hij smaakt wel lekker. Ook is-ie stevig en knapperig. Al met al een lekkere kruidnoot.

Benieuwd naar onze top 5? lees snel verder op de volgende pagina.