Ingrediënten
  • 2 kleine bloemkolen
  • 125 gram ongezouten boter
  • 65 gram bloem
  • 720 milliliter volle melk
  • 1 theelepel pittige saus, zoals chilisaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • Peper
  • 350 gram geraspte cheddar
  • 230 gram geraspte mozzarella
  • Bieslook, ter garnering
30 min.
6 pers.

Bloemkool met een heerlijke kaassaus vormt de basis van dit gerecht

Een dieet werkt pas echt als het goed is vol te houden. Daarom zijn we altijd op zoek naar lekkere gerechten die bij ieders dieetwensen passen. Kies je voor koolhydraatarm en snak je af en toe naar een romige pasta? Dan is deze ‘mac ‘n cheese’ een echte aanrader. Het Amerikaanse gerecht wordt normaal gesproken gemaakt met, je raadt het al, macaroni en kaas. Wij gebruiken bloemkool voor een gezondere maar minstens zo lekkere variant.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Belangrijke kooktips

Voordat je aan de slag gaat, willen we je een paar handige kooktips geven. Laat de bloemkool na het blancheren goed uitlekken en opdrogen. Dit kost meer tijd, maar op deze manier voorkom je dat de vochtige bloemkool de structuur van de saus aantast. Dep de bloemkool daarom droog met keukenpapier of een schone theedoek. Vergeet daarnaast niet om mosterdpoeder te gebruiken. We weten het, het ingrediënt staat niet standaard bij iedereen in het kruidenkastje. Wel is het gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt en geeft het je gerecht een heerlijke, rijke smaak. Op je boodschappenlijstje dus!

Zo maak je het:

  • Snijd de bloemkool in roosjes. Breng een grote pan water aan de kook. Blancheer daarin de bloemkool 5 tot 7 minuten, totdat de roosjes net zacht beginnen te worden.
  • Smelt de boter in een grote koekenpan. Bestrooi met de bloem en bak dit 2 – 3 minuten totdat de bloem bruin begint te kleuren. Voeg dan de melk toe en roer alles door. Breng op smaak met mosterdpoeder, pittige saus, zout en peper. Laat pruttelen op laag vuur totdat de saus begint in te dikken, ongeveer 5 minuten.
  • Zet het vuur uit en voeg de kazen toe aan te pan. Roer totdat de kaas volledig is gesmolten. Voeg dan de bloemkool toen en roer door de kaassaus zodat alles goed gemengd is.
  • Breng eventueel op smaak met extra zout, peper en bieslook.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Koolhydraatarme kipgehaktballetjes in knoflookboter

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Pexels

Ingrediënten
  • 2 kleine bloemkolen
  • 125 gram ongezouten boter
  • 65 gram bloem
  • 720 milliliter volle melk
  • 1 theelepel pittige saus, zoals chilisaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • Peper
  • 350 gram geraspte cheddar
  • 230 gram geraspte mozzarella
  • Bieslook, ter garnering