Ingrediënten
  • 600 gram bloemkool
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram gerookte spekreepjes
  • 100 gram Goudse belegen kaas 48+
  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 60 milliliter verse slagroom
  • 60 gram zuivelspread
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
Sara Bergsma
55 min.
2 pers.
Ingrediënten
  • 600 gram bloemkool
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram gerookte spekreepjes
  • 100 gram Goudse belegen kaas 48+
  • 15 gram ongezouten roomboter
  • 60 milliliter verse slagroom
  • 60 gram zuivelspread
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat

Dit móet je proeven!

Probeer jij zoveel mogelijk koolhydraatarm te eten, maar ben je nog op zoek naar lekkere recepten? Dan moet je deze bloemkool mac and cheese echt eens proberen! Dit sensationele gerecht combineert kazige bloemkool, gerookte spekreepjes, zachte roomboter én een vleugje nootmuskaat voor een explosie van smaak in elke hap.

Zo ga je te werk:

  • Verwarm als eerste je oven voor op 220°C. Pak de bloemkool en snijd ‘m in kleine roosjes van ongeveer 1½ centimeter. Gooi de roosjes in een ovenschaal met de helft van de olie, een snufje peper en een klein beetje zout als je daar zin in hebt.
  • Zet de schaal in de oven en bak het geheel zo’n 15 minuten tot de roosjes mooi goudbruin zijn. Vergeet niet om de bloemkool halverwege even door te scheppen!
  • Terwijl de bloemkool in de oven staat, gaan we verder. Snipper die ui fijn en hak de knoflook ook in stukjes. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak daarin de ui, knoflook en spekjes voor ongeveer 8 minuten op een middelhoog vuurtje. Rasp ondertussen de kaas.
  • Nu is het tijd om de saus te maken. Smelt de boter samen met de slagroom, tweederde van de geraspte kaas, een flinke lepel zuivelspread en een snufje nootmuskaat in een steelpan. Blijf goed roeren op een middelhoog vuur tot alles gesmolten is. Proef even en voeg naar smaak wat peper en eventueel nog wat zout toe.
  • Haal de bloemkool uit de oven en zet ‘m op 200°C. Meng nu de gebakken ui, spekjes en de saus door de bloemkool in de ovenschaal. Strooi de rest van de geraspte kaas eroverheen en schuif de schaal weer in de oven. Laat alles nog zo’n 20 minuten bakken tot het mooi goudbruin is geworden.
  • En voilà, daar is je verrukkelijke bloemkool mac and cheese, eet smakelijk!

Lees ook: Recept: overheerlijke witlofschotel met ham en een flinke lading kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Allerhande | Beeld: Adobe Stock