Deze uitvinding heeft drie jaar onderzoek gekost

Misschien ken je het probleem wel: spaghetti is heel lekker, maar de saus blijft er nauwelijks aan hangen. Uiteindelijk blijft er een soort dikke tomatensoep over op je bord, nadat al je pasta op is. Dan Pashman was het helemaal zat en besloot daarom een nieuwe pastavorm te bedenken.

Nieuwe vorm pasta

Je zou haast zeggen dat pasta wel ‘af’ is als product. Je kunt het kopen in sliertjes, schelpjes, buisjes, vlindertjes en ga zo maar door. Met bochtje, zonder bochtje, met textuur, zonder textuur, alles kan. Maar voor Dan Pashman was het niet genoeg: hij vond een volledig nieuwe pastavorm uit: de cascatelli.

Kleine waterval

De cascatelli zijn een bijzondere gekrulde vorm met een ‘sausgoot’ in het midden en golvende zijkanten over de hele lengte die er haaks opstaan. Naar eigen zeggen zorgt dit voor een bijzondere bite, blijft saus er extra goed op zitten en zijn de stukken pasta makkelijker aan je vork te prikken. De naam is Italiaans voor “kleine waterval” in een verwijzing naar de nieuwe vorm pasta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Pashman (@thesporkful)

‘Ik ben geen Italiaan’

“Ik ben geen chef. Ik ben niet Italiaans-Amerikaans. Ik ben geen pasta-expert of -historicus, dus ik heb mijn blik als buitenstaande gewoon geprobeerd te waarderen”, zegt Pashman over zijn eigen creatie. Het is nog afwachten hoe hét land van de pasta, Italië, reageert op deze uitvinding. Er is namelijk al vaker gebleken dat Italianen hun mening over verschillende pasta-vormen niet onder stoelen of banken steken. Zelfs in de eerste weken van de pandemie met alle supermarkttekorten van dien, werd bijvoorbeeld de structuurloze penne lisce massaal genegeerd. Of de cascatelli van Pashman wel gewaardeerd worden, moet dus nog blijken.

Lees ook: Recept: makkelijke pasta met geitenkaas en walnoten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Esquire | Beeld: Unsplash