Ingrediënten
  • VOOR HET KRUIMELDEEG:
  • 250 gram bloem
  • 225 gram roomboter
  • 150 gram suiker
  • 100 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei
  • VOOR DE KERSENLAAG:
  • 400 gram kersen
  • 1 eetlepel maizena
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel amandelextract
Renée Bootsma
Ingrediënten
  • VOOR HET KRUIMELDEEG:
  • 250 gram bloem
  • 225 gram roomboter
  • 150 gram suiker
  • 100 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei
  • VOOR DE KERSENLAAG:
  • 400 gram kersen
  • 1 eetlepel maizena
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel amandelextract

Fruitig, zoet én met een goede bite

Kersen zijn fantastisch zoet zomerfruit. Heerlijk om zo op te eten, maar ook om te verwerken in je baksels. Ook als de kersen nog niet in het seizoen zijn, zijn ze mega lekker om mee te bakken. Zo hebben wij ze verwerkt in deze kruimel plaattaart. Een zacht zoete vulling van kersen met een goede bite door de havermout, heerlijk!

In Nederland zijn kersen van juni t/m augustus verkrijgbaar. Doordat kersen seizoensgebonden fruit zijn, zijn verse kersen helaas niet het hele jaar door te verkrijgen. Gelukkig kan je voor deze plaattaart ook prima kersen uit de diepvries gebruiken. Onze voorkeur gaat toch uit naar verse kersen, maar ook met deze diepvrieskersen maak je een heerlijke plaattaart! Laat de kersen van te voren wel even goed ontdooien.

Zo bak je hem:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Vet een bakvorm in of bedek de vorm met bakpapier.
  • Mix alle ingrediënten behalve het ei, voor het kruimeldeeg en mix tot het een kruimelig deeg wordt. Voeg tot slot het ei toe, kneed niet te lang door en zorg dat je deeg kruimelig blijft. Stort de helft van het deeg in de vorm en druk zachtjes aan.
  • Ontpit en halveer de kersen. Meng in een grote kom de kersen, suiker, maizena en amandelextract door elkaar. Verdeel het mengsel over de bodem van kruimeldeeg.
  • Gebruik de tweede helft van het kruimeldeeg op de kersenvulling. Druk dit zachtjes aan.
  • Bak de plaattaart voor circa 60 minuten in de oven goudbruin en gaar. Laat de taart goed afkoelen, snijd in stukken en geniet!

Ook lekker: Dít geheime ingrediënt tilt je bananenbrood naar een hoger niveau

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Eefkooktzo | Beeld: Adobe Stock