Ingrediënten
  • 275 gram patentbloem
  • 500 gram kristalsuiker
  • 500 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 10 eieren, gesplitst
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • 5 theelepels kaneel
  • 2,5 theelepels kruidnagelpoeder
  • 1,5 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 1,5 theelepel kardemonpoeder
Roos
2,5 uur min.
15 pers.
Ingrediënten
  • 275 gram patentbloem
  • 500 gram kristalsuiker
  • 500 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 10 eieren, gesplitst
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • 5 theelepels kaneel
  • 2,5 theelepels kruidnagelpoeder
  • 1,5 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 1,5 theelepel kardemonpoeder

Het is de tijd en moeite sowieso waard

Heb je een feestje op de planning staan en ben je niet vies van wat baktijd in de keuken? Maak dan eens een echte Indonesische spekkoek. Deze heerlijke cake bestaat uit meerdere laagjes en lijkt hierdoor wat op doorregen spek – waar deze koek zijn naam dan ook aan dankt. Het is een tijdrovend proces, maar dat ben je na de eerste hap al gauw vergeten. Wanneer ga jij ‘m maken? 

Tip: de cake is op z’n best wanneer je hem een aantal dagen in de koelkast bewaard hebt. Heb je veel te veel gemaakt? Geen zorgen, spekkoek is goed in te vriezen.

Zo maak je de Indonesische spekkoek:

  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter. Verwarm de oven voor op 180 Cº. Zet (wanneer mogelijk) alleen de bovenste grill van de oven aan.
  • Scheid alle eiwitten en eidooiers van elkaar en verdeel over 2 bakken.
  • Doe de boter in een kom en mix luchtig. Giet voorzichtig de eidooiers bij de boter en mix opnieuw. Voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker toe aan het botermengsel en mix tot een glad en luchtig geheel.
  • Mix in een andere kom de eiwitten tot er stijve pieken ontstaan. Spatel de eiwitten voorzichtig door het botermengsel. Doe dit niet te lang om te voorkomen dat het mengsel slap wordt.
  • Beetje bij beetje voeg je met een zeef de bloem toe aan het beslag. Met een spatel roer je dit tot een geheel. Herhaal dit tot alle bloem door het beslag is geroerd.
  • Verdeel het beslag over twee kommen. Spatel door de ene kom het vanille-extract.
  • Mix in een klein bakje de kaneel, kruidnagelpoeder, nootmuskaatpoeder en kardemonpoeder. Zeef dit boven de andere kom en spatel dit door het beslag.
  • Begin met het naturel beslag en schep 2 à 3 eetlepels in de springvorm. Strijk glad met een spatel of achterkant van een lepel. Bak deze cakelaag voor ±6 minuten in de oven tot het gaar en lichtbruin is van kleur.
  • Schep eenzelfde hoeveelheid gekruid beslag op de naturel laag en bak dit ook voor ±6 minuten in de oven. Herhaal dit proces tot al het deeg op is. Naarmate de cake hoger wordt, plaats je het ovenrek wat lager in de oven.
  • Is al het deeg op? Bedek de cake met aluminiumfolie en bak ‘m nog voor ±10 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de spekkoek volledig afkoelen. Snijd vervolgens plakjes van 1 centimeter. Let op, de cake is machtig.
  • Genieten maar!

Lees ook: Dit is het geheim achter het perfecte romige roerei

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron en beeld: Kookfans