Maayke

Je eigen gember kweken was nog nooit zo makkelijk!

Gember is een van de meest geurige smaakmakers die we kennen. In gerechten of in je thee heb je meestal maar een klein beetje nodig om van deze lekkere smaak te profiteren. Verse gember zit boordevol gezonde voedingsstoffen als vitamine B1, B2, B6 en C. Daarnaast zitten er veel mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink in. Reden genoeg dus om voortaan een eigen gekweekte voorraad in huis te hebben!

Kweek je eigen gemberwortels door deze simpele stappen op te volgen.

Gezondheidsvoordelen van gember

Gember is een wortel die vele gezondheidsproblemen kan verhelpen. Zo gaat het misselijkheid tegen, verlicht het de spieren na een zware inspanning, werkt bij menstruatiepijn, helpt het tegen maagproblemen en is het ontstekingsremmend. Om nu wekelijks een verse gemberwortel aan te schaffen is zonde, aangezien het supersimpel is om zelf gember te kweken. Je hebt er even wat geduld voor nodig, maar het wachten zal het zeker waard zijn!

Stappenplan

  • Schaf eenmaal een groot stuk gemberwortel aan. De uitlopers van een gemberwortel worden ook wel de ‘slapende ogen’ genoemd. Uit deze ogen kunnen later de nieuwe kiemen groeien.
  • Breek voorzichtig de gemberwortel in kleinere stukken. Zorg dat aan elk afgebroken stuk één of meerdere slapende ogen zitten.
  • Leg elk stuk in een schaaltje en vul deze met een laagje water totdat ongeveer de helft van de gemberstukken onder water komen te staan.
  • Gember is een tropische plant en houdt van een warm klimaat. Zorg dan ook dat het schaaltje in een warme, schaduwrijke omgeving komt te staan.
  • Controleer dagelijks of er nog voldoende water in het schaaltje zit, aangezien het water door de warmte sneller verdampt.
  • Na verloop van tijd vormen er scheuten uit de gemberstukken, die je vervolgens kunt gebruiken om in een pot met aarde te planten.
  • Kies een pot die dubbel zo groot is als het gemberstuk zelf.
  • Vul deze driekwart met potgrond en leg het gemberstuk in het midden van de pot, op de aarde.
  • Bedek het gemberstuk met een dun laagje aarde.
  • Geef de plant dagelijks een beetje water. De aarde moet vochtig zijn, maar niet te nat. Er zal vanzelf een klein plantje met blaadjes uit de aarde komen.
  • Geef de gember nog ruim de tijd om groter te worden en na een bepaalde tijd kun je de plant uit de aarde halen en zal er een grote gemberwortel aan de onderzijde van de plant zitten!

Bekijk hier de video van het gehele proces:

Lees ook: Verse peterselie of basilicum in je gerecht? Ze hebben heel wat gezondheidsvoordelen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum, YouTube | Beeld: Videostill