Ingrediënten
  • 1 á 2 theelepel komijnzaad
  • 190 milliliter lichte plantaardige olie (zoals zonnebloemolie)
  • 2 grote uien
  • 2 rode paprika's
  • 2 gele paprika's
  • 4 theelepels muscovado suiker of bruine basterdsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 2 eetlepels bladpeterselie
  • 1 bosje verse koriander
  • 6 rijpe tomaten
  • 1 á 2 eetlepels saffraan
  • Snufje cayennepeper
  • Zout en peper
  • 8 eieren
  • 2 rode pepers
Ruth Stuut
35 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 á 2 theelepel komijnzaad
  • 190 milliliter lichte plantaardige olie (zoals zonnebloemolie)
  • 2 grote uien
  • 2 rode paprika's
  • 2 gele paprika's
  • 4 theelepels muscovado suiker of bruine basterdsuiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 2 eetlepels bladpeterselie
  • 1 bosje verse koriander
  • 6 rijpe tomaten
  • 1 á 2 eetlepels saffraan
  • Snufje cayennepeper
  • Zout en peper
  • 8 eieren
  • 2 rode pepers

Heb je die onder de knie, dan kun je naar hartelust gaan experimenteren!

Shakshuka is een heerlijk gerecht op basis van paprika en tomatensaus, waar je eieren in pocheert. Het basisrecept van dit gerecht is zo simpel, die willen we je graag leren. Daarna kan je er gemakkelijk je eigen draai aan geven.

Een echt wereldgerecht

Dit heerlijke gerecht vindt zijn oorsprong ergens in het Midden-Oosten. Waar precies, daar is wel wat discussie over. Begrijpelijk, want het is zó lekker dat wij wel begrijpen dat meerdere landen de herkomst ervan willen claimen. Wat je misschien niet zou verwachten is dat dit warme, smaakvolle recept eigenlijk geserveerd wordt als ontbijtgerecht. Waar je het ook besteld, het is overal weer een beetje anders. Ook niet vreemd, want door de simpele basis kan je naar hartelust variëren met de ingrediënten. Ook in andere delen van de wereld kan je het gerecht tegenkomen, maar met net even een andere naam. Omdat de basis zo simpel is, kan ook jij je eigen fantasie erop loslaten!

Volwaardige maaltijd

Deze lekkere pan zit boordevol groenten, eiwitten en houdt je lekker lang verzadigt. In onze ogen een perfecte avondmaaltijd, die in een handomdraai op tafel staat. De basis bestaat uit tomaat, paprika en uien. Voeg daar naar eigen smaak kruiden en pepers aan toe en pocheer in de mooie, rijke saus een aantal eieren. Bak een lekker naanbrood uit de oven om daarmee de smakelijke stoof uit de pan te scheppen.

Zo maak je het basisrecept:

  • Snijd de tomaten in grove stukken.
  • Hak de verse kruiden fijn.
  • Snijd de paprika’s in reepjes van ongeveer 2 centimer breed.
  • Verwarm de oven voor en bak het naanbrood of de pitabroodjes.
  • Rooster de komijn in een pan zonder olie op hoog vuur, voor twee minuten.
  • Voeg de olijfolie toe en bak de uien voor twee minuten.
  • Voeg de paprika, pepers, suiker, laurierblaadjes, tijm, peterselie en twee eetlepels koriander toe. Bak op hoog vuurr tot het mooi verkleurt.
  • Meng de tomaten, saffraan, cayennepeper, zout en peper in het mengsel. Kook op laag vuur voor vijftien minuten. Voeg water toe zodat het geheel de consistentie krijgt van een pastasaus.
  • Proef of de saus goed is qua smaak, voeg eventueel meer kruiden toe.
  • Breek de eieren boven de saus. Breng op smaak met zout en peper. (Tip: als je een soeplepel hebt, breek dan het ei hierin en maakt een kuiltje in de saus en laat het ei zo in de pan glijden).
  • Kook het geheel nog op 10-12 minuten op laag-middelhoog vuur tot de eieren gaar zijn naar eigen smaak. Wil je de dooier nog een beetje zacht of juist goed gestold, dan zal je een beetje moet spelen met de tijd.
  • Besprenkel het gerecht met koriander (optioneel).
  • Genieten maar!

Ook lekker: Heb jij wel eens Zuid-Afrikaanse bobotie gegeten? Geloof ons, dit wil je proberen, zó lekker!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock