Ingrediënten
  • 1 grote bloemkool (zo'n 900 gram)
  • Olijfolie
  • Zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • 1 bosje lente-uitjes (zo'n 170 gram)
  • 8 gedroogde dadels
  • 220 gram gepelde gezouten pistachenoten
  • Sap van 1 middelgrote citroen
Yentl Feenstra
45 min.
2 tot 4 pers.
Ingrediënten
  • 1 grote bloemkool (zo'n 900 gram)
  • Olijfolie
  • Zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • 1 bosje lente-uitjes (zo'n 170 gram)
  • 8 gedroogde dadels
  • 220 gram gepelde gezouten pistachenoten
  • Sap van 1 middelgrote citroen

Lekker en gezond!

Een salade alleen voor zwoele, zomerse avonden? Dacht het niet! Ook in de lente mag een salade niet op tafel ontbreken. Kies voor rijkere ingrediënten zoals bloemkool, dadels en pistache. Maak ‘t af met een smaakvolle vinaigrette en je hebt een heerlijke voorjaarssalade. Als je koolhydraatarm eet, is dit al een perfecte maaltijd. Liever iets ernaast? Ga dan bijvoorbeeld voor kippendijen uit de oven. Genieten!

Zo ga je te werk

  • Verwarm de oven tot 200 graden. Bestrijk een grote bakplaat met olijfolie en bestrooi vervolgens met zout en peper.
  • Snijd de bloemkool in kwarten, verwijder de kern en scheur de kwarten in hapklare brokken. Snijd de kern in kleinere stukjes. Leg ze op de voorbereide bakplaat en haal ze door de olie, zout en peper.
  • Snijd het groen van de helft van de lente-uitjes en snijd ze in dunne plakjes. Zet ze daarna opzij. Snijd de resterende witte helft van de lente-uitjes in stukjes van ongeveer 4 centimeter dik. Maak wat ruimte vrij aan het uiteinde van je bakplaat en leg de uitjes erop. Breng op smaak met extra zout en peper.
  • Rooster gedurende 10 minuten en haal de bakplaat uit de oven (laat de oven aan). Verwijder met een tang alleen de verkoolde lente-uitjes en plaats ze in een grote kom. Draai de bloemkoolstukjes om zodat ze gelijkmatig bruin worden en zet ze nog eens 5 tot 10 minuten in de oven, totdat de bloemkool op veel plekken diepbruin is. Wees niet bang: het zal lekker smaken en niet verbranden.
  • Snijd ondertussen de pistachenoten grof. Ontpit de dadels, indien nodig, en hak ze grof.
  • Maak een vinaigrette met 3 eetlepels olijfolie, het sap van één citroen, plus genoeg peper en zout om het geheel goed op smaak te brengen.
  • Als de bloemkool klaar is, voeg je hem toe aan de kom met lente-uitjes uit de oven, samen met de dadels, pistachenoten en de gereserveerde lente-uitjes. Meng met dressing naar smaak en breng indien nodig verder op smaak. Eet smakelijk!

Lees ook: Moet je proberen: heerlijke bloemkoolsoep met Parmezaanse kaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Smittenkitchen | Beeld: Adobe Stock