Ingrediënten
  • Voor het deeg:
  • 350 gram bloem
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 30 gram roomboter
  • 1 ei
  • 50 milliliter water
  • 2 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • Snufje zout naar smaak
  • Voor het spijs:
  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • ½ citroen(sap)
  • Voor het glazuur
  • 1 eetlepel bessensap
  • 100 gram poedersuiker
  • Voor de versiering
  • 200 milliliter slagroom
  • 25 gram suiker
  • Vruchtjes
Yentl Feenstra
Ingrediënten
  • Voor het deeg:
  • 350 gram bloem
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 30 gram roomboter
  • 1 ei
  • 50 milliliter water
  • 2 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • Snufje zout naar smaak
  • Voor het spijs:
  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • ½ citroen(sap)
  • Voor het glazuur
  • 1 eetlepel bessensap
  • 100 gram poedersuiker
  • Voor de versiering
  • 200 milliliter slagroom
  • 25 gram suiker
  • Vruchtjes

Het mysterie rondom de Friese lekkernij

Welke Fries is er niet mee opgegroeid? Oranjekoek! Deze lekkernij uit Friesland is niet oranje van kleur, maar juist roze. Waarom eigenlijk?

Roze oranjekoek

De oranjekoek dankt z’n naam aan de stukjes sinaasappelschil die in het deeg zitten! Daarnaast werd de koek vroeger vooral in Leeuwarden en Heerenveen gegeten. Beide steden waren belangrijke residenties van de Oranjes, dus ook daar daar komt de naam ‘oranjekoek’ vandaan.

Maar wat de precieze verklaring ook is, deze koek is enorm lekker en doet het op iedere (feestelijke) gelegenheid goed. Enne, je kunt ‘m ook heel goed zelf maken! Het is even een werkje, maar de echte Friezen onder ons draaien hun hand er niet voor om.

Zo maak je zelf oranjekoek

  • Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
  • Maak het deeg door alle ingrediënten hiervoor in een kom te doen en deze door elkaar te mengen.
  • Begin met een handmixer en kneed verder met de hand.
  • Maak een bal en wikkel deze in huishoudfolie. Leg in de koelkast.
  • Maak het amandelspijs door het amandelmeel te mengen met suiker, ei en citroensap.
  • Verwarm nu de oven voor 165 graden.
  • Verdeel het deeg in twee stukken en rol de helft van het deeg uit tot een lap met de grootte van de bakvorm.
  • Bekleed de bodem van de vorm met deze lap deeg en verdeel hier het amandelspijs overheen.
  • Rol de andere helft van het deeg uit en leg dit op de spijslaag. Bak in 30 minuten gaar.
  • Maak ondertussen het glazuur door het bessensap en poedersuiker door elkaar te mengen.
  • Smeer dit over de koek heen en laat goed opdrogen.
  • Wanneer de koek is afgekoeld en het glazuur is opgedroogd, kun je de slagroom opkloppen met de suiker.
  • Versier de koek vervolgens met toefjes slagroom en garneer met stukjes fruit. Snijd in stukjes en serveer. Genietsje!

Lees ook: Jum! Kruimel plaattaart met kersen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Saakje’s zoete bakboek, Archief, Noorderland | Beeld: Pixabay