Ingrediënten
  • Voor de salade:
  • 2 kilo krieltjes, met schil
  • 120 gram geroosterde walnoten, grof gehakt
  • 50 gram verse basilicum
  • 50 gram lente-ui, in ringetjes gesneden
  • Voor de dressing:
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 eetlepels geroosterde walnootolie
  • 60 milliliter olijfolie, extra vergine
  • Zout en peper naar smaak
90 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • Voor de salade:
  • 2 kilo krieltjes, met schil
  • 120 gram geroosterde walnoten, grof gehakt
  • 50 gram verse basilicum
  • 50 gram lente-ui, in ringetjes gesneden
  • Voor de dressing:
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 eetlepels geroosterde walnootolie
  • 60 milliliter olijfolie, extra vergine
  • Zout en peper naar smaak

Al het lekkers van geroosterde aardappels met de frisheid van een salade

Zelfs met de aanhoudende hitte kunnen we geen genoeg krijgen van aardappels. Gelukkig kun je er volop mee variëren, om ervoor te zorgen dat je maaltijd toch lekker licht blijft. Neem bijvoorbeeld deze heerlijke nutty salade met geroosterde aardappeltjes en een overheerlijke vinaigrette. Om je vingers bij af te likken!

Gebruikers van de mobiele versie van deze website vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de aardappelsalade:

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Bedek twee bakplaten met bakpapier.
  • Was en droog de aardappels en verdeel ze vervolgens over de twee bakplaten. Sprenkel er wat olijfolie overheen en rol de aardappels dan rond, zodat ze volledig voorzien zijn van een laagje olijfolie.
  • Bestrooi het geheel vervolgens met zout en peper naar smaak. Zet de bakplaten in de oven tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt ongeveer 45 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappels. Schud de bakplaten elke 10 minuten een beetje rond, zodat de aardappels gelijkaardig bruin worden.
  • Ondertussen maak je de vinaigrette. Leg de gepelde knoflooktenen op een snijplank, bestrooi rijkelijk met zout en maak er een soort fijne pasta van door de knoflook fijn te snijden en te pletten met de zijkant van je mes.
  • Doe de knoflookpasta in een kleine kom en voeg hieraan de mosterd, het citroensap en het azijn toe. Roer met een garde tot het zo goed mogelijk gemengd is. Voeg de oliën toe en klop nu flink door tot het allemaal gemengd is. Proef of de vinaigrette naar smaak is en voeg indien nodig zout en peper toe.
  • Zijn de aardappels klaar? Doe deze dan in een grote kom. Voeg hier de lente-uitjes en de vinaigrette aan toe. Druk met de achterkant van een spatel of pollepel op enkele van de aardappeltjes, zodat hiervan de schil wat openbreekt.
    • Let op: het is niet de bedoeling om er een soort stamppot van te maken. Door de schil open te breken, kunnen de aardappels meer van de smaakvolle vinaigrette opnemen.
  • Laat de aardappels ongeveer drie kwartier afkoelen bij kamertemperatuur. Voeg vlak voor je aan tafel gaat de walnoten en basilicum toe, en roer goed door.
  • Tast toe!

Tip: zin in een extra hartige twist? Bak dan bijvoorbeeld kleine reepjes ontbijtspek op, of voeg enkele reepjes geroosterde kip toe. Met deze aardappelsalade kun je alle kanten op!

Lees ook: Recept: tartine met tomatensalsa en een gepocheerd ei

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Food52 | Beeld: iStock