Redactie Kookfans

Hoe vaak vervang jij deze spullen?

We gebruiken onze keukenspullen vaak zo lang mogelijk. Minder afval is beter voor het milieu, én het scheelt natuurlijk in de portemonnee. Maar sommige dingen in de keuken moeten nu eenmaal regelmatig vervangen worden. We zetten ze op een rijtje.

1. Plastic bakjes

Je hebt er altijd meer dan je denkt: plastic bakjes. Maar is het niet een keer tijd om eens uit te zoeken wat je nu echt in de kast hebt staan? Pak hier eens per jaar een momentje voor. Check goed welke bakjes nog in goede staat zijn, waar je de deksels niet meer van kunt vinden, en welke bakken beter de prullenbak in kunnen. Als je er regelmatig eten in bewaart, heb je namelijk een goede kans dat allerlei geurtjes in het kunststof getrokken zijn. Niet zo smakelijk dus! Een duurzamere oplossing: glazen bakjes. Deze zijn makkelijker schoon te houden en gaan langer mee!

2. Snijplanken

Echt goede snijplanken zijn vaak flink aan de prijs, en daarom kiezen we massaal voor goedkopere exemplaren. Begrijpelijk, maar ze zijn bij zwaar gebruik vaak snel aan vervanging toe. Van houten snijplanken kun je de levensduur nog wel behoorlijk oprekken door ze goed te onderhouden, maar eens in het jaar is het hoe dan ook verstandig om te checken of ze niet beter bij het vuil kunnen.

3. Goedkopere mesjes

Net zoals met snijplanken, zijn er ook voor elk budget verschillende messen te vinden. Van ultraluxe chefsmessen tot een goedkoop aardappelschilmesje van de Action. Ons advies: eens per jaar is het tijd om die goedkope mesjes te vervangen. De betere messen zijn het onderhoud dubbel en dwars waard. Deze kun je dus bijvoorbeeld naar een scharensliep brengen, of zelf bijslijpen. Zo gaan ze extra lang mee!

4. Theedoeken

We halen er messen bij langs, drogen er keramiek mee af, gebruiken ze soms als ovenwanten, en wassen ze flink heet uit. Onze theedoeken hebben het zwaar te verduren! Geen wonder dus dat na een jaar bij de goedkopere theedoeken vaak slijtplekken beginnen te ontstaan. Hoog tijd om ze naar de voddenmand te verplaatsen. Misschien kunnen ze nog handig zijn bij het schoenen poetsen of klussen, maar voor het betere droogwerk is het toch echt tijd voor een nieuw exemplaar.

Lees ook: Opgeruimde keukenkastjes en lades in slechts 4 stappen

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Alyson McPhee