30 min.
6 - 8 pers.

Traditionele Friese sipelstamp is ouderwets lekker!

Si(e)pelstamp, sipelpomp of gewoonweg ouderwetse uienstamppot, wie is er niet mee opgegroeid? Dit traditionele recept komt oorspronkelijk uit Friesland en wordt gemaakt van aardappelen en uien, heel veel uien. Een perfect gerecht om deze koude dagen mee door te komen. Voor dit recept kun je het best kruimige aardappelen gebruiken, omdat deze zich het beste lenen om een heerlijke puree van te maken.

Wanneer ga jij deze Friese sipelstamp maken?

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je het:

  • Schil de aardappelen en pel de uien. Snijd ze allemaal in kleinere stukken.
  • Zet een pan met kokend water op middelhoog vuur en kook de aardappelen en uien ongeveer 20 minuten.
  • Snijd ondertussen de randen van de nagelkaas en in kleine stukken. Zet aan de kant.
  • Bak in een aparte pan de ham- of spekreepjes goudbruin (± 5 minuten). Zet aan de kant.
  • Giet de aardappelen en uien af en zorg dat het kookvocht opgevangen wordt (deze heb je later nog nodig).
  • Stamp de aardappelen en uien fijn met een pureestamper.
  • Schenk al roerend wat kookvocht toe tot er een smeuïge stamppot ontstaat.
  • Roer de azijn en boter erdoor.
  • Voeg de nagelkaas, gebakken ham- of spekreepjes erbij en roer ± 2 minuten stevig door.
  • Breng de sipelstamp op smaak met wat peper en zout.
  • Extra tip: je kan de uien voor het koken ook eerst lichtbruin aanbakken in een pan om ze iets meer smaak te geven. Voeg ze vervolgens zoals in de bereidingswijze toe aan het kokende water samen met de aardappelen.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Recept: geroosterde spruiten met Parmezaanse kaas en spek

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nederlands Dis | Beeld: videostill

Ingrediënten
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 900 gram uien, fijngesneden
  • 200 gram belegen nagelkaas
  • 2 eetlepels azijn
  • 25 gram boter
  • 100 gram ham- of spekreepjes
  • Zout en peper naar smaak