Ingrediënten
  • 4 eetlepels olijfolie + extra voor het brood
  • 2 eetlepels boter
  • 900 gram uien
  • Zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • 3 eetlepels bloem
  • 1,4 liter runderbouillon
  • 240 milliliter rode wijn
  • 1/2 theelepel salie
  • 1 laurierblad
  • 1 klein stokbrood
  • 340 gram Emmentaler kaas, geraspt
  • 110 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Marlieke
90 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 4 eetlepels olijfolie + extra voor het brood
  • 2 eetlepels boter
  • 900 gram uien
  • Zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • 3 eetlepels bloem
  • 1,4 liter runderbouillon
  • 240 milliliter rode wijn
  • 1/2 theelepel salie
  • 1 laurierblad
  • 1 klein stokbrood
  • 340 gram Emmentaler kaas, geraspt
  • 110 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Waan je in Frankrijk met deze hartverwarmende soep

We kijken maar al te graag naar de Franse keuken voor onze kookinspiratie. In een land waar ingrediënten als boter, kaas, wijn en brood bij bijna iedere maaltijd horen, weten die Fransen wel hoe ze een smaakvol gerecht op tafel zetten. Deze romige uiensoep met stokbrood en een korst van kaas heeft het allemaal. Bon appétit!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de uiensoep:

  • Snijd de uien in dunne reepjes. Verwarm de olijfolie en boter in een pan met goede anti-aanbaklaag.
  • Voeg de ui toe aan de pan zodra de boter is gesmolten en roer door, zodat alle stukjes ui vermengd zijn met de olie en boter. Doe een deksel op de pan en laat 20 minuten koken op laag vuur. Kijk af en toe of de uien niet aanbranden.
  • Zet het vuur wat hoger. Voeg een snufje zout en de suiker toe aan het uienmengsel. Roer en laat koken totdat de uien bruin en gekarameliseerd zijn. De bodem van de pan hoort een beetje bruin te worden.
  • Voeg eetlepel voor eetlepel de bloem toe aan de uien en roer na elke toevoeging goed door. Laat 30 seconden koken.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Voeg 235 ml runderbouillon toe aan de uien en roer alles door elkaar. Schraap aangekoekte uien los van de pan.
  • Voeg dan de rest van de runderbouillon toe, samen met de wijn, salie en het laurierblad. Breng aan de kook en zet dan het vuur wat zachter. Laat 40 minuten pruttelen zonder deksel, zodat het vocht kan ontsnappen.
  • Snijd ondertussen het stokbrood in dunne plakken. Bestrijk beide kanten van de plakken met olijfolie en bak ze 30 minuten in de oven. Haal het stokbrood uit de oven en verhoog de temperatuur naar 175 graden.
  • Giet de uiensoep in een ovenbestendige schaal tot ongeveer driekwart van de hoogte. Leg een stokbroodje boven op de soep en bestrooi met de geraspte kazen.
  • Bak 2-3 minuten in de oven totdat de kaas is gesmolten en goud kleurt.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Frittata met zure room en uien

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Unsplash