Ingrediënten
  • 170 gram suiker
  • 30 gram maizena
  • 675 gram kersen, vers of ontdooid, ontpit en zonder steeltje
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • Snufje zout
  • 2 rollen kant-en-klaar taartdeeg
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel water
  • 1 eetlepel suiker ter garnering
Marlieke
1 uur 15 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 170 gram suiker
  • 30 gram maizena
  • 675 gram kersen, vers of ontdooid, ontpit en zonder steeltje
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • Snufje zout
  • 2 rollen kant-en-klaar taartdeeg
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel water
  • 1 eetlepel suiker ter garnering

Deze traditionele taart met verse kersen maak je in een handomdraai

Het kersenseizoen alleen al is een goede reden om deze zomerse taart op tafel te zetten. Als je op de markt of bij de boer een grote zak verse kersen op de kop hebt getikt, bewaar er dan zeker een paar voor de vulling van deze eenvoudige taart. Dat je kant-en-klaar deeg gebruikt, hoeft niemand te proeven, maar het scheelt je wel een hoop gezwoeg in de keuken. Net het kersenseizoen gemist? Dan kun je de taart ook maken met ontdooide kersen uit het vriesvak.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan de pagina.

Wat moet je doen?

  • Kook de vulling. Klop hiervoor de suiker en de maizena samen in een grote (saus)pan. Voeg de kersen, vanille en zout toe en roer voorzicht door totdat alles bedekt is met het suiker-maizena-mengsel.
  • Kook 8 tot 10 minuten op halfhoog vuur totdat de kersen uit elkaar beginnen te vallen en het mengsel dikker begint te worden. Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen terwijl je de korst bereidt.
  • Plaats een bakplaat in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Rol één van de kant-en-klare taartdegen uit en plaats het in een taart- of quichevorm van ongeveer 22 centimeter doorsnee. Druk het deeg aan op de bodem en langs de randen van de vorm.
  • Klop het ei en het water samen met een vork in een klein kommetje. Bestrijk met dit eiermengsel de binnenkant van het deeg. Houd een deel van het eiermengsel apart voor de bovenkant van de taart.
  • Stort de kersenvulling in de taartvorm.
  • Maak de deegrasters aan de bovenkant. Rol hiervoor het tweede kant-en-klare taartdeeg uit en snijd het in evenmatige strengen van ongeveer 2,5 centimeter breed. Maak een rasterpatroon op de taartvulling. Leg een paar strengen deeg horizontaal op de vulling en vouw de overige strengen verticaal hier overheen en onderdoor, zoals bij de klassieke appeltaart.
  • Bestrijk de deegstrengen met het overgebleven eiermengsel en besprenkel vervolgens met suiker.
  • Bak de taart met de vorm op de bakplaat ongeveer 40 tot 45 minuten. De vulling moet dan gaan bubbelen. Als de randen van de taart te snel bruin worden, bedek deze dan met aluminiumfolie tijdens de laatste 10 minuten van het bakken.
  • Laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Dit kan tot 4 uur duren.
  • Eet smakelijk! De taart is extra lekker met een bolletje vanille-ijs bovenop.

Ook lekker: kersentaart met zure room

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash