En zo bereid je dit pastagerecht op de authentieke Italiaanse wijze

Het populaire pastagerecht met tomatensaus en gehakt dat wij spaghetti bolognese noemen, lijkt in niets op de écht Italiaanse ‘ragú alla bolognese’. Wil jij de smaak van de Italianen evenaren, dan zijn er een paar belangrijke kooktips die je moet kennen. Maak deze veelgemaakte fouten niet meer en serveer eens een pasta bolognese zoals je hem kent van vakantie of uit het restaurant.

Spaghetti gebruiken

We noemen het gerecht vaak ‘spaghetti bolognese’, maar in Italië wordt deze pastasoort niet gebruikt. In plaats van spaghetti gebruiken zij tagliatelle, de dikke, platte slierten. De reden daarachter? De saus blijft beter plakken aan deze dikke pasta, wat een positief effect heeft op de smaak.

Knoflook toevoegen

Een pasta zonder knoflook? Ja, dat is echt hoe ze ‘m maken. De Italianen gebruiken minimale kruiden voor hun bolognese — dus zelfs geen basilicum — en ook de sterke smaak van knoflook laten ze achterwege. De enige smaakmakers zijn peper, zout en nootmuskaat. Ook wordt in traditionele recepten merg gebruikt om extra aroma’s aan het gerecht toe te voegen.

Alleen rundergehakt gebruiken

Naast rundergehakt van hoge kwaliteit gebruiken de Italianen ook pancetta (varkensspek) in dit gerecht. Dit varkensvlees brengt de saus op smaak. De vetten uit het vlees maken de pasta ook romiger.

Champignons toevoegen

De Italiaanse groentepakketten uit de supermarkt horen niet thuis in de authentieke pasta bolognese. Champignons, paprika en courgette worden traditioneel gezien niet aan dit gerecht toegevoegd: vlees staat juist centraal in de ragú alla bolognese. Wel zijn selderij, ui en wortel toegestaan in de tomatensaus.

De verkeerde (of geen) wijn gebruiken

Echte bolognesesaus maak je met droge witte wijn of rode wijn, afhankelijk van aan welke Italiaan je het vraagt. Naast de wijn hoort er ook een scheutje melk door de saus te gaan. Dit brengt de zurige tonen van de wijn in balans.

Te kort laten koken

‘Onze’ spaghetti bolognese staat te boek als een snel gerecht voor doordeweeks, maar de authentieke Italiaanse ragú is juist een gerecht dat gerust een middagje kan staan pruttelen op het fornuis. Het vocht uit de vleessaus moet inkoken en daar kan heel wat tijd in gaan zitten. Italianen laten de pan urenlang op laag vuur staan, zodat alle smaken in de saus vrijkomen. Dag snelle maaltijd, hallo avondje uitgebreid koken.

Lees ook: Voorkom deze veelgemaakte fouten als je pasta carbonara maakt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Flavorflav | Beeld: Unsplash