Net zo lekker, maar net iets gezonder!
We zijn zo’n fan van aardappeltjes uit de airfryer dat we soms vergeten dat het keukenapparaat ook uitermate geschikt is voor zoete baksels. Neem deze donuts bijvoorbeeld: ze zijn net zo zacht en luchtig als het origineel, maar een tikkeltje minder vet door de bereiding in de airfryer. Moeilijk is het niet, probeer het zelf maar!
Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.
Zo maak je de donuts:
- Begin met de voorbereidingen. Smelt de boter en splits een van de eieren. Houd de eidooier apart.
- Doe de suiker, gesmolten boter, 1 heel ei, de eidooier, vanille-extract, de bloem en een snufje zout in een grote kom. Meng met een elektrische mixer met deeghaken en voeg ook het gist toe.
- Klop het deeg zo’n vijf minuten, eerst op zachte stand en de laatste paar minuten op de hardste stand.
- Verplaats het deeg naar een ingevette kom en bedek met een schone keukendoek of plasticfolie. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plek totdat het in grootte is verdubbeld.
- Sla een paar keer stevig op het deeg om luchtbellen eruit te laten. Verplaats het deeg dan naar een werkoppervlak dat bestrooid is met bloem.
- Rol het deeg met een deegroller uit tot het ruim 1 centimeter dik is. Gebruik een donutvorm of verschillende formaten koekjesvormen om zoveel mogelijk donuts uit het deeg te steken.
- Leg de donuts op een bakplaat met bakpapier en bedek ze met een schone keukendoek. Laat nog een rijzen voor ongeveer 20-30 minuten.
- Verwarm de airfryer voor op 175 °C. Vet het mandje van de airfryer in met bakspray of een drupje olie.
- Plaats de donuts wanneer ze volledig gerezen zijn in het mandje van de airfryer en besprenkel met meer bakspray of olie. Zorg ervoor dat de donuts elkaar niet aanraken.
- Bak de donuts circa 4 minuten. Herhaal met de overige donuts (en de donutgaten) totdat alles is gebakken.
- Verplaats de donuts naar een met keukenpapier bekleed bord voor het glazuren.
- Maak het glazuur. Meng de poedersuiker, melk en het vanille-extract.
- Dip de donuts één voor één in het glazuur terwijl ze nog warm zijn en wacht even totdat het glazuur stevig is geworden.
- Eet smakelijk! Toch nog wat over? De donuts zijn 3-4 dagen houdbaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
Ook lekker: Zoete aardappelchips uit de airfryer
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Simply Home Cooked | Beeld: videostill