Ingrediënten
  • 450 gram langkorrelige rijst
  • 400 gram groene asperges, in stukjes
  • 250 gram doperwten, ontdooid
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • Sap van 1 limoen
  • Scheut plantaardige olie
  • VOOR DE BOEMBOE
  • 2 sjalotjes, grof gesneden
  • 4 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 2 rode chilipepers, grof gesneden
  • 2 duimen gember, geschild en grof gesneden
  • Handje limoenblaadjes, in stukjes
  • VOOR DE TOPPINGS
  • 3 lente-uien, in dunne ringen
  • Optioneel: 4 gebakken eitjes
  • Optioneel: Madame Jeanette sambal
  • Optioneel: (vegetarische) kroepoek
Ruth Stuut
20 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 450 gram langkorrelige rijst
  • 400 gram groene asperges, in stukjes
  • 250 gram doperwten, ontdooid
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • Sap van 1 limoen
  • Scheut plantaardige olie
  • VOOR DE BOEMBOE
  • 2 sjalotjes, grof gesneden
  • 4 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 2 rode chilipepers, grof gesneden
  • 2 duimen gember, geschild en grof gesneden
  • Handje limoenblaadjes, in stukjes
  • VOOR DE TOPPINGS
  • 3 lente-uien, in dunne ringen
  • Optioneel: 4 gebakken eitjes
  • Optioneel: Madame Jeanette sambal
  • Optioneel: (vegetarische) kroepoek

Snel, simpel en bekend

Op de redactie van Kookfans zijn we gek op nasi. Het is gemakkelijk te maken, en je kunt eindeloos afwisselen met de ingrediënten. De gebakken rijst met groente is ook nog eens een lekker vullende maaltijd. We hebben nu een heerlijk Hollands recept voor je, met de lekkere Nederlandse goodies waar we van houden.

Smaakcombinatie

De heerlijke mix van de Indonesische keuken, en wat ingrediënten van Nederlandse bodem. Dat maakt nieuwsgierig, toch? Misschien zou je er niet snel aan denken om asperges door de nasi te doen, maar het is echt een zalige combinatie. Samen met doperwtjes en een gebakken eitje voelt dit Indonesische gerecht ineens heel Hollands aan. Een beetje (zelfgemaakte) kroepoek en sambal, en je bent klaar om aan te vallen.

Zo ga je te werk:

  • Kook de rijst volgens de verpakking, het liefste al een paar uur tot een dag van tevoren. Zo krijgt de rijst de kans goed te drogen en je het dus lekker knapperig kan bakken wanneer je de nasi gaat maken.
  • Maak een boemboe van sjalot, knoflook, pepers, gember en limoenblaadjes door alles samen te vijzelen. Mocht je die niet hebben, kan je de ingrediënten ook samen in de keukenmachine vermalen. Het moet uiteindelijk de substantie van een pasta krijgen.
  • Snijd de ham in blokjes, de limoen in partjes en de bosui in ringetjes.
  • Verhit een flinke laag olie in een wokpan. Fruit de zelfgemaakte boemboe tot het lekker begint te geuren.
  • Roer de vissaus door de boemboe in de pan. Roerbak vervolgens de groene asperges tot ze knapperig zijn. Voeg daarna de rijst in drie delen toe, en blijf goed doorroeren tot alles knapperig is.
  • Voeg de blokjes ham toe.
  • Voeg de doperwten, het limoensap en de ketjap manis toe, en blijf goed roeren.
  • Proef of je tevreden bent over de smaak, en voeg zout en peper toe tot je tevreden bent.
  • Bak ondertussen het eitje, en kruid deze met zout en peper.
  • Serveer het gerecht met het eitje, bosui, een partje limoen en toppings naar keuze.

Lees ook: Recept: Indonesische kippensoep Soto ayam

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock