Redactie Kookfans
10 + 20 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 3 gedroogde rode chilipepers
  • 100 gram vloeibare honing
  • 12 plakjes pancetta
  • 12 stuks groene asperge
  • 200 gram feta
  • Olijfolie
  • 1/4 bosje verse tijm
  • Optioneel: geroosterd brood om te serveren

Perfect voor het aspergeseizoen!

De asperges liggen inmiddels weer in de supermarkten, en dat betekent dat we volop genieten van deze smakelijke groente. Maar naast de populaire witte asperges, kun je ook met groene asperges een hoop smakelijks maken. Zoals deze overheerlijke oven-maaltijd!

Asperges met feta

De zon schijnt steeds langer, en dat betekent dat de asperges van Nederlandse bodem ook weer in de schappen verschijnen. Mocht je een keer iets anders willen dan de standaard witte asperges met krieltjes en ham, dan hebben we hier een gouden tip met een Mediterraanse twist.

Extra lekker: deze pittige chili-honing kun je prima langer bewaren. Mocht dit in de smaak vallen, dan maak je hier in een handomdraai een voorraadje van aanleggen. Delicious Magazine raadt aan dat je met zo’n 8 pepers op 330 milliliter goed zit. Jummie!

Zo maak je de asperges met pancetta en feta:

  • Begin met de pittige honing, zodat de smaak goed kan trekken. Rooster de pepers een paar minuten in een droge, hete pan, snijd in grove stukken en doe terug in de pan met de honing. Roer even door en haal daarna van het vuur. Laat de chili-honing afkoelen.
    • Tip: je kunt de honing ook ruim van tevoren maken voor een extra pittige kick. Hoe langer je deze laat staan, hoe beter de smaak!
  • Verhit de oven voor op 200°C en zet een ingevette ovenschaal klaar. Bereid de asperges voor door de harde uiteinden eraf te snijden, ze te wassen, en droog te deppen.
  • Wikkel nu elke aspergesteel in een plakje pancetta en leg deze in de ovenschaal. Zorg dat je wat ruimte in het midden overhoudt.
  • Leg de tijm in het midden van de ovenschaal, en plaats het blok feta hier bovenop. Sprenkel er wat olijfolie overheen, en breng de feta aan beide zijden op smaak met zwarte peper.
  • Zet de ovenschaal 10 à 15 minuten in de hete oven tot de pancetta knapperig is en de feta een goudbruine gloed heeft.
  • Haal de schaal even uit de oven, en schenk de chili-honing over de feta. Zet de schaal nog 5 minuten terug in de oven.
  • Serveer de asperges met de feta en een lekker geroosterd brood om de kaas met chili-honing mee op te scheppen.
  • Eet smakelijk!

Variatietip: is de pancetta moeilijk te vinden bij jouw lokale super? Geen zorgen! Je kunt ook dun gesneden ontbijtspek of bacon gebruiken. Net zo smakelijk!

Lees ook: Het aspergeseizoen staat voor de deur: dit moet je weten