Ingrediënten
  • 250 gram courgette, geraspt
  • 175 gram ongezouten boter, zacht
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram ricotta
  • 125 gram (glutenvrij) meel
  • 85 gram voorgekookte polenta
  • 2 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • Fijngeraspte zeste van twee citroenen
  • Een citroen, uitgeperst
  • Handjevol tijm
  • 4 eetlepels poedersuiker
Tjitske
120 min.
8-10 pers.
Ingrediënten
  • 250 gram courgette, geraspt
  • 175 gram ongezouten boter, zacht
  • 175 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram ricotta
  • 125 gram (glutenvrij) meel
  • 85 gram voorgekookte polenta
  • 2 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • Fijngeraspte zeste van twee citroenen
  • Een citroen, uitgeperst
  • Handjevol tijm
  • 4 eetlepels poedersuiker

Deze lemon drizzle cake smaakt heel speciaal

Een goede maaltijd bestaat uit gebalanceerde smaken: een beetje zoet, een beetje zuur, een beetje bitter en een beetje zout. Wij denken bij taarten en cakes al gauw aan iets wat bomvol suiker zit, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. We zijn al gewend aan de worteltaart, waarbij we de zoete oranje groente combineren met een zoete cake en een icing van roomkaas. Deze lemon drizzle cake combineert het zoete van de cake, het zure van citroen en het hartige van courgette.

Ga jij het proberen?

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Vet een cakeblik van zo’n 28 cm in en doe er een stuk bakpapier in.
  • Leg een paar velletjes keukenpapier op een bord en stort hier de geraspte courgette op. Dek af met meer keukenpapier en zet er een ander bord bovenop om het vocht eruit te trekken. Zet even aan de kant.
  • Gebruik een elektrische handmixer om de boter en suiker in een grote mengkom op te kloppen.
  • Als je een egaal, romig mengsel hebt bereikt kun je een voor een de eieren erbij kloppen, gevolgd door de vanille en ricotta. Als dit gemengd is zeef je de meel, polenta, het bakpoeder, de baking soda en een snufje zout boven het natte mengsel. Gebruik een spatel of grote metalen lepel om dit in het beslag te vouwen.
  • Voeg dan het grootste gedeelte van de citroenrasp, alle courgette en wat tijm toe. Bewaar wat citroenrasp voor de versiering. Vouw ook dit met een spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in het cakeblik en bak dit 1 uur in de voorverwarmde oven totdat het gerezen is en goudbruin kleurt. Prik met een lange satéprikker in de cake om te kijken of hij gaar is. Een schone prikker betekent een gare cake.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem in het cakeblik afkoelen.
  • Meng terwijl de cake afkoelt het citroensap met het poedersuiker en een paar blaadjes tijm. Lepel of druppel dit over de cake. Strooi er nog wat citroenrasp over en klaar is je lemon drizzle cake met courgette!

Lees ook: Is melk goed voor elk? Dit doet zuivel met je lichaam

Wil je dit artikel bewaren?  Pin t op Pinterest!

Bron: Waitrose | Beeld: Videostill