Christel

Je kunt het voor van alles gebruiken

Kookliefhebbers die graag Engelse kookfilmpjes kijken, hebben het vast weleens meegemaakt dat ze Cream of Tartar in een recept moeten gebruiken. De een laat dit ingrediënt uit het recept en de ander gebruikt bakpoeder in de plaats van cream of tartar. Veel mensen weten namelijk niet wat het precies is en waar ze het kunnen kopen.

Wat is cream of tartar?

Cream of tartar is een poeder dat is gemaakt van wijnsteen, een rijsmiddel. Wanneer je deze poeder toevoegt aan je bakgoed, geeft het je baksel meer volume en wordt de lekkernij luchtiger. Ook zorgt het voor een crèmige textuur wanneer je bijvoorbeeld snoepgoed maakt. Tevens kun je een snufje van dit poeder gebruiken om merengue te stabiliseren of om te voorkomen dat groenten hun kleur verliezen tijdens het koken. Het speciale poeder is niet alleen voor bakken te gebruiken, je kunt er ook koper mee schoonmaken.

Belangrijk om te weten

Let op: cream of tartar is geen wijnsteenzuur. Wijnsteenpoeder en wijnsteenzuur hebben beiden een andere werking op je eten. Wijsteenpoeder kun je kopen bij een echte drogist of apotheek, ook kun je cream of tartar bij de (Surinaamse) toko kopen. Hoogstwaarschijnlijk vind je de poeder onder het merk ‘Koepoe-Koepoe’.

Lees ook: Geen bakpoeder in huis? Door deze ingrediënten kun je het vervangen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Aziatische ingrediënten | Beeld: Wikimedia commons