Zo hoef je niet meer naar de supermarkt te rennen voor het missende ingrediënt

Koekjes, taartjes, cakes, muffins, brownies, brood: allemaal vragen ze om dezelfde basisingrediënten als meel, suiker en bakpoeder. Hoewel we van het laatste vaak maar een theelepeltje hoeven toe te voegen, is bakpoeder van grote invloed op hoe je baksels de oven uit komen. Kom je er tijdens het bakken achter dat er geen bakpoeder meer op voorraad is? Geen zorgen! Met deze andere keukenmiddeltjes kun je dit ingrediënt op een eenvoudige manier vervangen.

Bakpoeder

Bakpoeder wordt gebruikt in veel zoete en hartige recepten en en zorgt ervoor dat je baksels rijzen in de oven. Daardoor geeft het ook een luchtigere structuur aan cakes, taarten, koekjes en brood. Bakpoeder bestaat uit baking soda (zuiveringszout) en een zuur. Je raadt het al: door deze twee ingrediënten samen te voegen, kun jezelf bakpoeder namaken.

Baking soda

Baking soda is een goede vervanger voor bakpoeder, mits je het mengt met een zuur ingrediënt. De vuistregel luidt: Meng 2 delen van het zure ingrediënt met 1 deel baking soda om bakpoeder in het recept te vervangen. Dit kunnen bijvoorbeeld twee theelepels azijn met één theelepel baksoda zijn. Welke zure ingrediënten je allemaal kunt gebruiken, zetten we hieronder op een rijtje. Je hebt er vast wel een paar in huis.

Yoghurt of karnemelk

Deze twee zuivelproducten zijn gefermenteerd waardoor ze melkzuren bevatten. Door yoghurt of karnemelk te mengen met baking soda in het bakrecept, kun je er zeker van zijn dat je cake of taart gaat rijzen. Kies natuurlijk wel voor yoghurt zonder smaakje als je niet wilt dat de zuivel de smaak van baksel beïnvloedt.

Citroensap

Verse citroensap of citroensap uit concentraat werkt ook als zuur. Meng het sap van de citroen met de baking soda om dezelfde werking als bakpoeder te krijgen.

Melasse

Misschien heb je dit stroopachtige goedje toevallig in de keukenkast staan. Hoewel melasse veel wordt gebruikt als zoetmiddel, is de stroop ook zuur genoeg om samen met baking soda te werken als bakpoeder. Handig!

Azijn

We noemden ‘m al even, want de kans is groot dat er wel een fles azijn in je keuken te vinden is. Dit middeltje kan ook gebruikt worden als zure toevoeging aan de baking soda. Witte azijn of appelciderazijn hebben de meest neutrale smaak, dus kunnen het best gebruikt worden te veel invloed te hebben op de smaak van je cake, taart of koekjes.

Geen baking soda of zure ingrediënten in huis?

Als ook bovenstaande ingrediënten niet in je keukenkastje staan, dan zijn er gelukkig nog andere uitwegen. Zelfrijzend bakmeel is daar één van. Dit bakmeel bevat al zout en bakpoeder, dus het is misschien wel de makkelijkste (en meest voor de hand liggende) oplossing. Je kunt de bloem in het recept bijna een op een vervangen door zelfrijzend bakmeel. Het zout en bakpoeder laat je dan achterwege. Een andere manier om je baksel te laten rijzen is door opgeklopte eiwitten te gebruiken. Dit geeft een luchtige structuur en werkt vooral goed in cake of muffins. Klop de eiwitten stevig op en meng met je beslag. Een vierde van je beslag moet uit de eiwitten bestaan: dit is de verhouding waarbij de opgeklopte eiwitten het beste werk leveren.

Lees ook: Met dit geniale trucje bak je kip superkrokant in de oven

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash