Ingrediënten
  • 4 eetlepels ongezouten boter
  • 240 milliliter olijfolie
  • 2 grote wortelen, geschild en fijngehakt
  • 1 prei, alleen het witte gedeelte, schoongemaakt en fijngehakt
  • 1 grote gele ui, fijngehakt
  • 1 rode paprika, fijngehakt
  • 1 kleine venkelknol, fijngehakt
  • 1 groene paprika, fijngehakt
  • 2 selderij, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Vers gekraakte peper, naar smaak
  • 170 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 480 milliliter droge witte wijn
  • 960 milliliter visbouillon
  • 425 gram tomatenpuree, 2 blikken
  • 3 laurierblaadjes
  • 225 gram sint-jakobsschelpen
  • 225 gram garnalen, gepeld
  • 225 gram inktvis, in plakjes
  • 225 gram heilbotfilet, in grote stukken gesneden
  • 225 gram manilla clam, geschrobd
  • 225 gram mossel, geschrobd
  • Zuurdesembrood, gegroosterd
  • 1/2 bosje verse peterselie, fijngehakt
Sanne
80 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 4 eetlepels ongezouten boter
  • 240 milliliter olijfolie
  • 2 grote wortelen, geschild en fijngehakt
  • 1 prei, alleen het witte gedeelte, schoongemaakt en fijngehakt
  • 1 grote gele ui, fijngehakt
  • 1 rode paprika, fijngehakt
  • 1 kleine venkelknol, fijngehakt
  • 1 groene paprika, fijngehakt
  • 2 selderij, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Vers gekraakte peper, naar smaak
  • 170 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 480 milliliter droge witte wijn
  • 960 milliliter visbouillon
  • 425 gram tomatenpuree, 2 blikken
  • 3 laurierblaadjes
  • 225 gram sint-jakobsschelpen
  • 225 gram garnalen, gepeld
  • 225 gram inktvis, in plakjes
  • 225 gram heilbotfilet, in grote stukken gesneden
  • 225 gram manilla clam, geschrobd
  • 225 gram mossel, geschrobd
  • Zuurdesembrood, gegroosterd
  • 1/2 bosje verse peterselie, fijngehakt

Een traditioneel vissersgerecht 

De Cioppino vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Het gerecht werd uitgevonden door Italiaanse en Portugese vissers die de Cioppino samenstelden uit de vangst van de dag. Het gerecht bestaat uit een combinatie van zeevruchten die gekookt worden in bouillon, in combinatie met tomaten en wijn. Een heerlijk visgerecht, dat zeker de moeite waard is om eens te proberen!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je de Cioppino:

  • Smelt 2 eetlepels boter en 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de wortel, prei, uit, rode paprika, venkel, groene paprika, selderij en knoflook samen in de pan. Zorg ervoor dat alles fijngehakt is in kleine stukjes. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Roer het mengsel goed door en laat het ongeveer 15 minuten koken, tot de groenten zacht zijn.
  • Schep de helft van de gebakken groenten uit de pan en zet deze apart.
  • Roer de tomatenpuree, basilicum, oregano, tijm en cayennepeper door de resterende groenten en kook dit ongeveer 10 minuten, tot de tomatenpuree bruin begint te worden.
  • Voeg vervolgens de helft van de witte wijn toe om de pan te blussen. Roer het goed door, zodat er geen stukjes aan de bodem van de pan vast blijven zitten.
  • Tot slot voeg je visbouillon, tomatenpuree en laurierblaadjes toe. Roer het geheel goed door elkaar, totdat het kookt. Zet vervolgens het vuur laag, dek de pan af en laat het 30 minuten sudderen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en breng alle zeevruchten op smaak met zout en peper.
  • Voeg de sint-jakobsschelpen toe aan de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin, ongeveer 3 minuten per zijde. Haal de vis vervolgens uit de pan en zet ze apart. Indien nodig kun je de pan tussendoor schoonvegen en meer olijfolie toevoegen.
  • Bak vervolgens de garnalen in de pan, beide kanten 3 minuten. Zet de garnalen ook apart.
  • Voeg wat olijfolie toe aan de pan en bak de inktvis gaat in 5 minuten.
  • Bak de heilbot, samen met de geperste knoflook en de resterende 2 eetlepels boter. Bak de heilbot aan beide kanten ongeveer 3 minuten. Haal ze daarna uit de pan en zet ook deze vis apart.
  • Tot slot doe je de mosselen en manila clam in de pan, samen met de resterende wijn. Dek de pan af en stoom het geheel gedurende 5 minuten, tot de schelpdieren open springen. Haal de pan van het vuur.
  • Nu is het tijd om alles samen te voegen tot een heerlijke Cioppino. Dit kun je op twee manieren doen. Voeg alle gekookte zeevruchten samen met het overgebleven stoofpotje en je Cioppino is klaar!
  • De tweede optie is iets kunstzinniger. Leg de zeevruchten leuk op een bord, schep daar de gebakken groenten bij die je apart hebt gezet en giet er een lepel van de hete tomatenstoofpot bij.
  • Serveer de Cioppino met geroosterd zuurdesembrood en garneer met wat peterselie.
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Recept: supersnelle pasta met champignons en knoflookboter

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tasty | Beeld: Videostill