Ingrediënten
  • 100 gram boter + extra om in te vetten
  • 190 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 125 gram pure chocolade voor het beslag + 125 gram voor de ganache + wat schaafsel ter garnering
  • 150 gram bruine suiker
  • 100 gram witte suiker
  • 60 milliliter zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 240 milliliter koffie (gemaakt met heet water en oploskoffie)
  • 125 milliliter slagroom
redacteur
90 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • 100 gram boter + extra om in te vetten
  • 190 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 125 gram pure chocolade voor het beslag + 125 gram voor de ganache + wat schaafsel ter garnering
  • 150 gram bruine suiker
  • 100 gram witte suiker
  • 60 milliliter zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 240 milliliter koffie (gemaakt met heet water en oploskoffie)
  • 125 milliliter slagroom

Op een ‘gewone’ roombotercake zijn we wel een beetje uitgekeken

Waren we net zo vooruitstrevend begonnen aan onze goede voornemens om gezond te eten, kwamen we deze chocolade fudge cake tegen. Lekker dan! Maar deze overheerlijke cake mét chocoladeganache konden we simpelweg niet weerstaan. Die goede voornemens, die schuiven we dus heel tijdelijk even opzij. Eén keer zondigen mag best, toch?

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de chocolade fudge cake:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een cakeblik met bakpapier en vet in met boter.
  • Neem een grote kom en die hierin de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en het zout. Roer door elkaar met een garde en zet apart.
  • Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe dit in een hittebestendige kom. Voeg de boter toe aan de chocolade en hang de kom in het pannetje. Laat de chocolade en boter smelten en roer door. Verwijder de kom uit het pannetje.
  • Voeg de bruine suiker, witte suiker en de olie toe aan de chocolade en roer goed door. Laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen. Voeg vervolgens de eieren en het vanille-extract toe en roer ze door de chocolade.
  • Voeg het mengsel van bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda en het zout toe aan de chocolade. Mix met een handmixer tot een glad geheel.
  • Voeg de hete koffie toe en meng door het chocoladebeslag.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 50 à 55 minuten gaar in de oven.
  • Maak intussen de ganache. Hak hiervoor de chocolade fijn en doe in een kom. Zet een sauspannetje op het vuur en verhit hierin de slagroom. Giet de slagroom over de chocolade en laat 2 minuten staan. Roer de slagroom en chocolade goed door elkaar en laat 10 à 20 minuten afkoelen.
  • Haal de cake uit de oven en prik er met een satéprikker of tandenstoker in. Als deze er schoon uit komt, is de cake gaar. Haal de cake vervolgens voorzichtig uit de vorm en giet de ganache erover. Strooi er nog wat chocoladeschaafsel overheen ter decoratie. Laat even staan, totdat de chocoladeganache hard geworden is.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Recept: supersimpele chocolademousse trifle met slechts 3 ingrediënten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Cooking Foodie | Beeld: Videostill