Tjitske
60 min.
15 pers.
Ingrediënten
  • 120 gram boter
  • 55 gram suiker
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snuf zout
  • 60 gram boter
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gram pure of melkchocolade

Koek, karamel en chocola: caramel shortbread is hemels!

Caramel shortbread, millionaire’s shortbread, Twixtaart, deze heerlijke repen met een bodem van koek, een laag karamel en een laag chocola hebben verschillende namen. Eén ding is duidelijk: het is overheerlijk. De bodem is zacht en kruimelig, de laag caramel smeuig en de chocolade krokant. Yum!

Een heerlijke traktatie.

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Maak eerst de bodem. Mix met een mixer de boter, suiker en een snuf zout tot de boter romig is. Voeg dan beetje bij beetje het bakmeel toe om een geheel te vormen.
  • Vet een bakvorm van 26 centimeter in met een beetje boter en bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.
  • Bak de bodem in 20 minuten goudbruin. Laat de bodem helemaal afkoelen als deze klaar is.
  • Maak ondertussen de vulling van je caramel shortbread. Zet een steelpannetje met dikke bodem op het vuur en smelt de boter hierin. Voeg de gecondenseerde melk en de donkerbruine basterdsuiker toe en roer tot alle suiker is opgelost. Zet het vuur een tikkie hoger en blijf goed roeren. Laat je karamel zo’n 10 minuten koken terwijl je roert. Als het een dikke karamel is geworden is het klaar. Het wordt altijd een stukje dikker als het afkoelt, dus ga niet te lang door.
  • Dol op gezouten karamel? Doe dan wat zeezout door je karamel. Wil je de taart liever zoet houden, sla deze stap dan over.
  • Giet de vulling op de afgekoelde bodem en verspreid het met een spatel of met de bolle kant van een lepel. Zet de taart even in de koelkast zodat het geheel af kan koelen.
  • De topping is supersimpel: smelt de chocolade au bain marie (in een kom boven een pan met heet water) of in de magnetron. Spatel de gesmolten chocolade over de karamellaag en laat nu alles uitharden in de koelkast. Zodra de chocoladelaag hard is kun je de caramel shortbread aansnijden. Bewaar de taart afgedekt buiten de koelkast, anders wordt de karamel te hard.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Overheerlijke en smeuïge karamel-zeezoutbrownies

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Laura’s Bakery | Beeld: Videostill