Tjitske

De do’s en don’ts van de magnetron

Als echte kookfan is dit natuurlijk vloeken in de kerk, maar we gebruiken hem heus weleens: de magnetron. Er liggen steeds gezondere magnetronmaaltijden in de schappen maar ook restjes eten warm je er snel in op. Toch zijn er een aantal dingen die je beter niet met de magnetron kunt doen. Lees hier wat.

Dat de magnetron schadelijk is, is al lang niet meer zo.

Vroeger

Vroeger werd nog weleens gedacht dat de straling die vrijkomt bij het opwarmen in de magnetron schadelijk kan zijn. Dit is een broodje aap verhaal, want het verwarmen in de magnetron kan qua straling geen kwaad. Het is net zo veilig als een pan of de oven. Wel kan de structuur van eten iets veranderen, daarom is niet alles lekker uit de magnetron. Denk aan kip en vlees of pasta.

Niet doen

Doe ook niets met schil in de magnetron, omdat de hitte onder de schil kan blijven zitten en kan knappen. Je kunt bijvoorbeeld wel een aardappel poffen, maar prik er dan voldoende gaatjes in zodat de lucht kan ontsnappen. Eieren kun je niet in de magnetron stoppen! Ook moet je de deksels van bakjes en potjes halen voordat je ze opwarmt en gaatjes prikken in plasticfolie. Aluminiumfolie in de magnetron is ook uit den boze! Ook wordt het afgeraden om kip opnieuw op te warmen in de magnetron, omdat door de eiwitten de structuur verandert en zelfs je maag van streek kan maken.

Magnetronmaaltijd

Het Voedingscentrum raadt kant-en-klaarmaaltijden alsnog af, omdat je dan zelf geen invloed hebt op de hoeveelheid zout die erin zit. Gebruik de magnetron daarom liever voor je zelfgemaakte eten. Zo kun je beter bijhouden hoeveel zout en vezels je binnenkrijgt.

Lees ook: Kom maar door met die noten! Dit zijn de gezondste notensoorten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels