Ingrediënten
  • 60 milliliter lauwe melk
  • 500 gram bloem
  • 250 gram boter, gesmolten
  • 150 gram witte basterdsuiker of kristalsuiker
  • 2 zakjes (van elk 7 gram) gedroogde gist
  • 1 ei
  • 250 milliliter stroop
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram (room)boter
  • 1 theelepel kaneelpoeder
Robby
100 min.
6 - 8 pers.
Ingrediënten
  • 60 milliliter lauwe melk
  • 500 gram bloem
  • 250 gram boter, gesmolten
  • 150 gram witte basterdsuiker of kristalsuiker
  • 2 zakjes (van elk 7 gram) gedroogde gist
  • 1 ei
  • 250 milliliter stroop
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram (room)boter
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Nog lekkerder dan stroopwafels: zelfgemaakte stroopwafels!

Wist je dat stroopwafels vroeger ‘armenkoeken’ werden genoemd? Stroopwafels werden in die tijd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop en waren daardoor erg goedkoop. De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in de loop van de negentiende eeuw in Gouda. Het is niet bekend wanneer exact de eerste stroopwafels werden gebakken. In diverse bronnen wordt de bakkerij van Kamphuisen genoemd, die in het begin van de 19e eeuw in Gouda werd gevestigd, waar de eerste stroopwafels zouden zijn gebakken.

Nou, wij krijgen er trek van!

Hoe maak je het?

  • Meng in een grote kom de bloem, gesmolten boter, suiker, gist, melk en ei. Kneed dit tot een glad en soepel deeg.
  • Leg het deeg weg en laat het 45 minuten rijzen.
  • Verhit de stroop, bruine basterdsuiker, boter en kaneel in een steelpan op middelhoog vuur. Roer dit goed door en zet apart.
  • Verwarm een wafelijzer voor.
  • Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in balletjes ter grootte van een pingpongbal (ongeveer 4 cm in doorsnee), ook afhankelijk van de grootte van je wafelijzer.
  • Druk een balletje in het wafelijzer en bak de wafels tussen het ijzer, tot er geen stoom meer ontsnapt en de wafel goudbruin is.
  • Haal de wafel voorzichtig met een spatel of mes uit het ijzer en snijd de wafel horizontaal open zolang het nog warm is. Wacht niet te lang, want dan zullen ze breken.
  • Verspreid wat van het stroopmengsel op een van de helften en druk de andere helft er weer tegenaan.
  • Herhaal met de andere wafels. Geniet ervan!

Lees ook: Wedden? Zo lekker heb je je champignons nog nooit gegeten

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Rudolphs Bakery | Beeld: Wikipedia, Markus Stroopwafels