Robby
40 min.
6 - 8 pers.
Ingrediënten
  • 5 peren
  • 125 gram boter
  • 125 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker

Deze heerlijke perenvlaai maak je makkelijk zelf!

Een heerlijke vlaai, een van onze lievelings-gebakssoorten. Romig met een smaakvolle koek en vaak bedrieglijk simpel om te maken. Maken? Ja, vandaag ga je niet naar de supermarkt of bakker, want deze heerlijke perenvlaai maak je bijzonder makkelijk zelf!

Vlaai is gebak dat vooral geassocieerd wordt met Belgisch en Nederlands Limburg.

Vlaaien

Het gebak wordt als typisch Limburgs beschouwd.De vlaai wordt vervolgens meestal gevuld met vruchten, zoals kruisbessen (krosjelevlaai mit sjoem), kersen, pruimen, appel, abrikozen of rijst. Oorspronkelijk wordt er geen slagroom gebruikt, ook al komt dit tegenwoordig toch vaak voor. Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van taart omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt. Vlaaideeg is een stuk luchtiger en lijkt op brooddeeg. Goed, we gaan aan de slag!

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de bakvorm in met wat boter.
  • Schil vervolgens de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis en de pitten.
  • Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en klop de eieren dik met de suiker.
  • Roer de gesmolten boter hierdoor, daarna de bloem en de vanillesuiker.
  • Giet een beetje van dit mengsel in de bakvorm, schik dan de peren erop.
  • Giet de rest van het beslag over de peren heen en strijk het mooi glad.
  • Bak de vlaai mooi goudbruin totdat deze luchtig en goudbruin is! (± 30 minuten)

Lees ook: Maak vanavond deze heerlijke romige pasta met garnalen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: pear tart door Valerie Hinojosa onder de licentie CC BY-SA 2.0