Ingrediënten
  • 160 gram bloem
  • 115 gram ongezouten boter, in kleine stukjes
  • een halve theelepel zout
  • 4 tot 6 eetlepels ijswater
  • 900 gram verse aardbeien, in tweeën gesneden
  • 3 eetlepels maizena
  • 235 milliliter water
  • 100 gram kristalsuiker
  • 85 gram aardbeiengelatine
  • 240 milliliter slagroom
  • 225 gram mascarpone
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • een halve theelepel citroenzest
Tjitske
60 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 160 gram bloem
  • 115 gram ongezouten boter, in kleine stukjes
  • een halve theelepel zout
  • 4 tot 6 eetlepels ijswater
  • 900 gram verse aardbeien, in tweeën gesneden
  • 3 eetlepels maizena
  • 235 milliliter water
  • 100 gram kristalsuiker
  • 85 gram aardbeiengelatine
  • 240 milliliter slagroom
  • 225 gram mascarpone
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • een halve theelepel citroenzest

Heerlijke en rustieke aardbeientaart

Ben jij ook zo aan het genieten van het aardbeienseizoen? Wij vinden de zomerkoninkjes heerlijk. We eten ze uit het vuistje, door de yoghurt en op brood. Maar, aardbeien zijn natuurlijk ook uitermate geschikt om in gebak te verwerken. Vandaar dat we deze overheerlijke aardbeientaart klaar hebben staan.

Eersteklas genieten.

Zo maak je het:

  • Voor de bodem doe je de bloem, de boter en het zout in een foodprocessor en pulseer je dit ongeveer tien keer tot de boter goed verdeeld is. Blijf pulseren en voeg langzaam het ijswater toe om het deeg te mengen. Als je er met je vingers in knijpt moet het binden.
  • Vorm van het deeg een bol en omhul het met plasticfolie. Doe het minstens een uur in de koelkast.
  • Verhit je oven tot 190 graden en vet een taartvorm van 23 centimeter in.
  • Rol het deeg uit tot een cirkel van zo’n 30 centimeter, plaats het op de taartvorm en verwijder het extra deeg. Plet de randen tegen de vorm aan en prik met een vork gaatjes in het deeg. De randen mogen best een beetje rommelig zijn, hierdoor lijkt de taart rustiek. Houd je van een netter uiterlijk, werk dan precies. Plaats een stuk aluminiumfolie over de bodem en vul hem met droge bonen (om blind te bakken)
  • Bak de bodem zo’n 15 minuten, verwijder het folie en de bonen en bak nogmaals 15 tot 20 minuten, totdat de bodem goud kleurt.
  • Voor de vulling doe je het water, de suiker en de maizena in een grote pan (groot genoeg voor de aardbeien!) en breng dit aan de kook. Kook dit totdat het niet meer troebel lijkt, haal het van het vuur en voeg de gelatine toe. Roer dit ongeveer een minuut.
  • Voeg de aardbeien toe en roer totdat alle aardbeien een laagje ‘saus’ op zich hebben. Stort de aardbeien op de afgekoelde taartbodem en zet alles minstens vier uur of een nacht in de koelkast.
  • Om de room te maken, maak je eerst slagroom. Mix de slagroom met een mixer totdat er stijve pieken ontstaan. Doe daarna in een andere kom de mascarpone, citroenzest, vanille en suiker. Mix dit een paar minuten. Spatel dit daarna door de slagroom en serveer het bij de aardbeientaart.
  • Smullen maar!

Bekijk de video hieronder:

Lees ook: Zo maak je heerlijke ijsjes met Licor 43

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Laura in the Kitchen | Beeld: Videostill Laura in the Kitchen