22 maart 2024
Sara Bergsma

Belangrijk om te weten met Pasen in het vooruitzicht

Eieren zijn voor veel mensen een essentieel onderdeel van hun dagelijks leven. En met Pasen in het vooruitzicht neemt de consumptie van eieren alleen maar meer toe. Maar wist je dat de prijs van eieren, ieder jaar rond Pasen flink kan verschillen? Zo betaal je dit jaar bijvoorbeeld een stuk minder voor een ei dan vorig jaar rond deze tijd. 

Eitje van een cent?

Vorig jaar viel op dat eieren veel sterker in prijs gestegen waren dan boodschappen in het algemeen. In Nederland kostte een eitje toen zo’n 26 procent meer dan een jaar daarvoor. Oorzaak? De hogere prijzen kwamen een jaar geleden vooral door de flink gestegen kosten van kippenvoer sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Ook de vogelgriep had hier een aandeel in, omdat het aanbod van eieren daardoor kleiner was. Gelukkig zijn de prijzen niet meer zo absurd hoog als vorig jaar, maar moeten we dit jaar nog steeds flink in de buidel tasten voor dat o zo geliefde eitje aan het Paasontbijt?

Beter dan afgelopen jaar

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren stond vorige week op 13,16 euro per 100 stuks, exclusief btw. Dat is 3,50 euro lager dan vorig jaar in dezelfde week, die toen lag op 16,76 euro. Goed nieuw dus, maar toch is de prijs nog altijd hoog in vergelijking met het langjarig gemiddelde.

Er is dit jaar, net als een jaar geleden, weer sprake van krapte. Het blijkt lastig alle afzonderlijke segmenten in verhouding goed ingevuld te krijgen omdat er tegenwoordig zoveel soorten eieren zijn. Toch lijkt het dit jaar beter verdeeld en zijn daarom schieten de prijzen dit jaar wat minder omhoog dan vorig jaar.

Lees ook: Zo bewaar je knoflook het best

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, Nieuwe Oogst | Beeld: Pexels