Sara Bergsma

De Keuringsdienst van waarde zocht het uit

Ben je een liefhebber van Italiaanse gerechten, maar lukt het je nooit om zelf een échte Italiaanse pasta na te maken? Dat komt waarschijnlijk doordat je de verkeerde pasta uit de supermarkt gebruikt. De Keuringsdienst van waarde zocht uit waarom de pasta die we in de Nederlandse supermarkt kopen, zoveel verschilt van de pasta die je in Italië voorgeschoteld krijgt. 

Italiaanse pasta vs. Nederlandse pasta

In een recente aflevering nam De Keuringsdienst van waarde ons mee naar Italië om antwoord te krijgen op die o zo brandende vraag: hoe smaakt échte pasta uit Italië? Ze bezochten een Italiaanse pastafabriek en wat bleek? De ingrediënten van Italiaanse en Nederlandse pasta zijn behoorlijk verschillend!

Italiaanse pasta heeft eigenlijk maar twee basisingrediënten nodig: bloem en ei. Het verschil zit ‘m echter in het gebruik van het meel. De Italianen gebruiken tarwegriesmeel van gemalen durumtarwe, wat barst van de eiwitten en zorgt voor die stevige, authentieke bite. In Nederland gaan we vaak voor de goedkopere optie en gebruiken we gewone bloem, waardoor de pasta zachter wordt en ook goedkoper is.

Werkwijze

De Italianen vinden het schandalig dat we in Nederland een goedkopere variant bloem gebruiken. Maar niet alleen gebruiken ze in Italië andere ingrediënten, ook de manier waarop ze de pasta maken verschilt van die van ons. Terwijl ze in Italië het deeg in bronzen mallen persen, gebruiken wij hier vaak gewoon een teflon mal. Dat gaat veel sneller, wat natuurlijk tijd én geld bespaart, maar ook krijg je niet die ruwe textuur waar de Italianen zo van houden.

Tot slot nemen ze in Italië ruim te tijd om de pasta te laten drogen bij een lagere temperatuur. De fabrikanten in Nederland doen dat veel sneller. Al deze verschillen zorgen uiteindelijk voor een groot verschil in kwaliteit.

Opletten

Gelukkig is echte, authentieke pasta niet alleen te vinden in Italië, maar ook gewoon hier in de schappen van de supermarkt. Let dus wel even op een paar dingen voordat je het product in je mandje gooit: check ten eerste of de pasta gemaakt is van durumtarwe. En als je ergens op de verpakking ‘al bronzo’ ziet staan (wat inhoudt dat het met een bronzen mal gemaakt is), dan zit je helemaal goed. En als ze ook nog eens het uitgebreide droogproces vermelden, dan weet je zeker dat je échte pasta te pakken hebt. Buon appetito!

Lees ook: Zo bewaar je knoflook het best

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels