21 juni 2022
Sanne

Wie wint de zilveren snertslaif en opscheplepel?

Vandaag begint de zomer. Niet helemaal het moment waarop je snert of stamppot zou gaan eten, denk je misschien. Maar niet is minder waar tijdens de wereldkampioenschappen Snertkoken en Stamppotkoken. Deelnemers strijden vandaag om de zilveren snertslaif en de zilveren stamppot-opscheplepel in Groningen.

Zomerstamppot

Normaliter is het WK in de winter, zoals je ook zou verwachten, maar door corona werd het kampioenschap verplaatst naar 21 juni. In de keukens van het Alfa-college in Groningen wordt het WK gehouden en zullen de deelnemers het tegen elkaar opnemen met hun beste snert- of stamppotrecept.

Geheimrecept

Als het aan Michel Rekers ligt, die vijfvoudig wereldkampioen Stamppotkoken is, is de bouillon het belangrijkste onderdeel van een goede snert, vertelt hij aan Henkjan Smits in het programma De MAX! van NPO Radio 5. “Als de bouillon goed is, sta je al 5-0 voor.” Michel wil zijn geheim wel verklappen: hij gebruikt voor zijn bouillon tien knolselderijen, gewoon heel en met schil en al, die hij 24 uur lang laat pruttelen. Zo zou je een hele diepe smaak krijgen. Een smaakbommetje, noemt hij het.

Barbecue en paella

Leuk, die stamppot en snert, maar niet in de zomer. Of toch wel? “In de zomer moet je even schakelen. Dan moet je met zomerproducten gaan werken”, vertelt Michel. Hij gaat voor het WK daarom een barbecue-snert maken, met spareribs, pulled pork en een rookworst, en een paella-stamppot. Dat wordt smullen…

Lees ook: 3 x zomerstamppot recepten die je moet proberen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Radio 5, DvhN| Beeld: Videostill Allerhande