Sanne

Na twee jaar is het sowieso beter om ‘m weg te doen

Kokosolie is een enorm fijn en veelzijdig product. Zo kan je de olie naast koken ook gebruiken als haarmasker of voor je huid. Je hebt maar een beetje nodig uit de vaak grote potten met olie en daarom kan het soms voorkomen dat de houdbaarheidsdatum van je kokosvet verstreken is. Maar kan kokosolie eigenlijk wel bederven? Wij geven je het antwoord.

Twee jaar

Ondanks dat kokosolie lang goed blijft, kan het wel degelijk bederven. Over het algemeen is het goed om te onthouden dat je een pot na twee jaar wel weg kan doen. Maar wat nou als je niet precies meer weet wanneer je de pot gekocht hebt? Dan zijn er nog een paar andere dingen waar je naar kunt kijken.

Lucht en warmte

Kokosolie, ook wel kokosvet genoemd, bederft voornamelijk door de blootstelling aan lucht en warmte, legt Umair Syed, gezondheidsexpert en diëtist, uit aan Pure Wow. Zorg er dus voor dat je de pot goed dicht draait na elk gebruik en in een donkere, koele omgeving bewaard (dat mag de koelkast zijn, maar hoeft niet). Daarnaast bederft het vet snel doordat het met andere etenswaren in aanraking komt. Gebruik daarom altijd schoon keukengerei als je met kokosolie aan de slag gaat.

Hoe herken je bedorven kokosolie?

Zoals bij vrijwel alle etenswaren, moet je goed je zintuigen gebruiken. Umair vertelt dat ‘verse’ kokosolie een witte tint heeft. Ziet jouw pot er gelig, groen of op een andere manier verkleurd uit? Weg ermee, want er is een grote kans dat het is bedorven. Is je pot vet nog wit? Gebruik dan je neus: ruikt het lekker naar kokos of begint het wat zurig of heel erg sterk te geuren? Daarna kijk je hoe het eruit ziet. Als er stukjes in zitten, is het wederom beter om weg te doen. Als laatste kun je nog proeven, mits je natuurlijk niks geks bent tegengekomen bij de vorige tests. Een zure of bittere smaak is een teken dat het niet meer goed zit met je kokosvet.

Lees ook: Deze verschillende soorten olie moet je in je keukenkastje hebben staan

Wil je dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Pure Wow | Beeld: Pexels