08 maart 2021
Jaimy Boer

 

‘Vegetarisch eten is niet saai’

Wist je dat er jaarlijks meer dan 77,8 kilo vlees per hoofd van de bevolking wordt gegeten? Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen.  “Dat is niet meer van deze tijd”, zegt Isabel Boerdam, de initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees. Vandaag begint de vierde editie van de campagne en de organisatie heeft een doel: mensen inspireren om een flexitarisch eetpatroon te krijgen. 

Schadelijk

Vlees bij je aardappelen en groenten klinkt als een zorgeloze maaltijd. Toch loopt het milieu schade door jouw stukje gehaktbal of speklap. “Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen tijd 101 liter water, 79 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot en 770 gram vlees. En een vegetarische maaltijd kan net zo smakelijk zijn als een maaltijd met vlees”, deelt Isabel. Volgens een onderzoek van Vegamonitor 2020 vindt 48 procent van de Nederlandse bevolking het niet meer van deze tijd om elke dag vlees te eten. Toch ziet 55% zichzelf nog als vleeseter. En de cijfers blijven ieder jaar stijgen. In 2017 lag het gemiddelde jaarlijkse vleesverbruik nog op 76,6 kilo, maar dit jaar is dat gegroeid naar 77,8 kilo.

Het doel

De organisatie van de Nationale Week zonder Vlees heeft het doel om de drempel naar de vegetarische en plantaardige keuken te verlagen. “Vegetarisch eten is niet saai, onsmakelijk of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorspelbaar positieve impact op mens, dier en milieu”, zo stelt Isabel. Ook hebben ze het voornemen om de Nederlandse bevolking in 2030 minder dierlijk en meer plantaardig te laten eten. “Een dag zonder vlees wordt de nieuwe standaard.”

Geen inspiratie?

Wanneer de vegetarische of plantaardige keuken nog onbekend terrein voor je is, kan het een lastige klus zijn om iets lekkers op tafel neer te zetten. Gelukkig helpt de organisatie je een handje, en krijg je bij je deelname een magazine met meer dan twintig vegetarische recepten. En vergeet ook niet te kijken op Kookfans! Hier vind je namelijk de lekkerste vegetarische recepten waarmee de Nationale Week zonder Vlees voorbij vliegt. De Nationale Week zonder Vlees loopt van 8 tot en met 14 maart.

Lees ook: Zoveel bespaar je door minder of geen vlees te eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Week zonder Vlees, Metro | Beeld: Unsplash