Jaimy Boer
5 min.
1 pers.
Ingrediënten
  • 3 eetlepels grofgemalen koffie
  • 280 milliliter koud water (om te brouwen)
  • 85 milliliter koud water
  • 1 ei, goed schoongemaakt

Zacht in de mond en vriendelijk voor de maag

Iedereen drinkt zijn of haar koffie anders: zwart, met melk, met suiker of met een rauw ei. Een rauw ei? Jazeker, dat is namelijk het geheim van een zachte kop koffie. Dit was vroeger een truc om oude koffie te hergebruiken, maar tegenwoordig werkt het net zo goed. Dus wil jij een kop koffie om u tegen te zeggen? Lees dan verder! 

Koffie met ei

Een goede kop koffie hangt van veel factoren af: de zuurgraad, de bitterheid en een perfecte balans van smaken. Dit kun je onder andere leren door een barista-cursus te volgen, maar je kunt ook gebruik maken van de ei-methode. Een rauw ei in je gemalen koffie doen, zorgt er namelijk voor dat je koffie gefilterd wordt en zacht in de mond ligt. De zogeheten onzuiverheden, zoals een hoge zuurgraad, worden hiermee gezuiverd waardoor elke kop koffie heerlijk smaakt.

Over de grens

In Scandinavië kwam deze manier van koffie zetten tot stand. In de 19e eeuw was koffie namelijk erg duur dus gebruikten mensen vaak hetzelfde koffiedik. Hier werd de koffie vies en korrelig van. Een ei werd daarom aan het koffiedik toegevoegd om alle onzuiverheden eruit te filteren. Nu is deze manier van koffie zetten niet iets wat je bij je Fika-momentje in Zweden vindt. Anno 2021 wordt er in Zweden namelijk nog nauwelijks gebruik gemaakt van deze truc. Koffiedeskundige Asser Christensen legt uit: “Dit idee komt hoogstwaarschijnlijk uit Amerika waar Scandinavische immigranten dit hebben mee gebracht.” Je vindt deze methode nu vooral in Amerika en Japan.

De smaak

Naast dat het de onzuiverheden eruit filtert, helpt het ei om de bitterheid en zuurgraad te verwijderen. Iets wat je krijgt wanneer je slecht gebrande koffie hebt. Het ei, en met name het eiwit, maakt de koffie schoon waardoor de koffie veel zachter aanvoelt. Koffiedeskundige Shabbir Nooruddin benadrukt daarbij dat “de eierschalen de zuren in de koffie neutraliseren waardoor de pittigheid en intensiteit van het kopje sterk wordt verminderd. Deze koffie voelt niet alleen zachter aan, maar is ook aangenamer wanneer je maagproblemen hebt.” Het heeft daarbij ook nog een verschil of je alleen de dooiers en eiwitten toevoegt of het gehele ei. Alleen de dooiers en eiwitten zorgen er namelijk voor dat de koffie een romige, schuimige textuur krijgt. Daarnaast ligt de zuurgraad ook hoger. En dat is het verschil van een top bakkie en een flop bakkie.

Recept voor koffie met ei

Wil je dit thuis proberen? Dan hebben wij een handig recept voor je waarmee je binnen een mum van tijd zelf een vers gebrouwen kopje koffie hebt.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

  • Giet 280 milliliter water in een pan en zet op middelhoog vuur.
  • Doe de gemalen koffie in een mok. Breek het ei en doe het complete ei (ook de schaal) in de mok met de gemalen koffie. Mix het totdat het ei volledig is opgenomen.
  • Laat het koffie-eimengsel 30 seconden intrekken.
  • Voeg het mengsel toe aan de pan met gekookt water en laat het ongeveer vier minuten sudderen.
  • Haal de pan van het vuur en laat het 1 minuut staan.
  • Voeg het koude water toe aan de pan. Het koude water zorgt ervoor dat de koffie en eierkorst naar de bodem zinken. Gebeurt dit niet, voeg dan meer koud water toe.
  • Schep of giet de koffie door een zeef en schenk rechtstreeks in je kopjes.

Lekker voor bij de koffie: Espresso Martini pancakes met angostura

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Huffpost | Beeld: Unsplash