Scheelt het je ook echt in de portemonnee?

Het is de nationale week zonder vlees. Een mooie reden om minder of helemaal geen vlees te eten. Dat is niet alleen goed voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Door minder vlees te eten, besparen we namelijk meer dan alleen dierenlevens. Wij vertellen je welke invloed het heeft op het milieu én de portemonnee.

Water

Wanneer je een maand lang geen vlees eet, bespaar je volgens de Veggie challenge zo’n 56 vierkante meter landbouwgrond, 1,5 dier, 20 kilo CO2 en 45.636(!) liter water. Je leest het goed, vooral de gigantische hoeveelheid water is shockerend. Omgerekend zou je dus per dag ruim 1500 liter water besparen door geen vlees te eten. Stichting Wakker Dier bevestigt dat het produceren van een ons rundvlees inderdaad 1500 liter water kost: dat staat gelijk aan het waterverbruik dat nodig is om een maand lang te douchen!

Vleesvervangers

Toch kloppen deze cijfers niet helemaal, zo vertelt Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement aan Radio NPO 1. “Het is zo dat als je geen vlees meer eet, je 1000 liter water per dag bespaart. Maar je eet natuurlijk wel andere dingen in de plaats, om aan je voedingsstoffen te komen. Dat kost dan weer 200 liter. Dus netto bespaar je 800 liter water per dag”, aldus Hoekstra. Dat staat niet gelijk aan een maand lang douchen, maar zeker wel een dikke twee weken. Nog steeds veel!

Financiële besparing

Hoe zit het dan op financieel gebied? We weten allemaal dat vlees niet bepaald goedkoop is. Wanneer je dagelijks een vers stuk vlees koopt, ben je met gemak een tientje of meer kwijt voor het hele gezin. Koop je ook nog eens wekelijks verse vis, als zalm of kabeljauw, dan lopen de kosten al helemaal op. Natuurlijk zijn vleesvervangers als noten en kaas ook aan de prijs, maar als je dit afwisselt met bonen, andere goedkope peulvruchten en eieren, merk je al snel dat je best een leuk bedrag per maand kunt overhouden!

Lees ook: Jamie Oliver deelt 5 tips om vegetarische gerechten smaakvoller te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash