05 april 2018
Sabine

Het kan sowieso geen kwaad om dit te eten

Naarmate je ouder wordt, komen er vaak wat meer kwaaltjes om de hoek kijken dan wanneer je jonger bent. Maar ook de kans op serieuzere aandoeningen is groter. Denk bijvoorbeeld aan een beroerte. Ben je een vrouw en wil je de kans op een TIA, herseninfarct of hersenbloeding tegengaan? Dan raden onderzoekers je aan het volgende te eten.

We weten niet of het eten van dit voedsel ook de kans op een beroerte bij mannen tegengaat.

Drie porties

Onderzoekers zijn erover uit: vrouwen die elke dag broccoli, bloemkool en spruitjes eten, hebben een kleinere kans om later een beroerte te krijgen. Het blijkt dat drie porties van deze groente per dag ervoor zorgen dat (oudere) vrouwen gezondere en sterkere bloedvaten hebben. Niet alleen door het eten van bloemkool, spruitjes en broccoli nam de kans op een beroerte af, ook andere kruisbloemige groenten kunnen het risico verminderen. Je kunt hierbij denken aan boerenkool, paksoi en raapgroenten.

Halsslagader dunner

Voor het onderzoek werd gekeken naar de dikte van de halsslagaders, dit is een belangrijk bloedvat in de nek. Wanneer deze te dik is, wordt de bloedtoevoer naar de hersenen beperkt waardoor de kans op een beroerte groter is. Het onderzoek werd uitgevoerd door de University of Western Australia en hiervoor werden 954 vrouwen onderzocht van 70 jaar en ouder. De halsslagaders van vrouwen die drie porties of meer van de kruisbloemige groenten aten, was 0.05 millimeter dunner dan vrouwen die het nooit aten. Dit is erg gunstig aangezien het risico op een beroerte al teruggebracht kan worden wanneer de halsslagader 0.01 millimeter dunner is.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder vrouwen. We weten daarom niet of hetzelfde effect ook bij mannen terug te zien is, maar het kan zeker geen kwaad om vaker bloemkool, broccoli of spruitjes te eten!

Lees ook: Niet zo’n fan van bloemkool? Deze Koreaanse variant ga je vast wél lekker vinden!

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: DailyMail | Beeld: Pexels