06 juli 2020
Christel

Maak jij weleens een van deze fouten?

Pasta carbonara is voor ons het ultieme comfort food. Als we uit eten gaan, bestellen we dit gerecht dan ook graag. Thuis hebben we ons ook weleens gewaagd aan het bereiden van deze heerlijke pasta, maar het kan de variant uit het restaurant niet evenaren. Wellicht kwam het doordat we deze veelgemaakte fouten maakten.

Klassieke carbonara

Een klassieke carbonara bestaat uit spaghetti, Parmezaanse kaas, eieren, pancetta, knoflook, roomboter en wat verse peper. De meningen over het gebruik van slagroom zijn nogal verdeeld. Als je een pasta carbonara juist bereidt, heb je echter helemaal geen slagroom nodig om een romige carbonara te maken. Voorkom deze fouten en die slagroom is volledig overbodig. 

1. Je gebruikt geen eieren op kamertemperatuur

Veel mensen bewaren hun eieren in de koelkast. Haal de eieren minstens een half uur van tevoren uit de koelkast als je een pasta carbonara maakt. Een pasta carbonara hoort een soepele saus te hebben. Als je ijskoude eieren gebruikt, kunnen er klontjes in de saus ontstaan. Iets wat de meeste mensen niet zo lekker vinden.

2. Je mixt de eieren niet goed

Op het wereldwijde web kun je tig recepten vinden voor pasta carbonara. Soms zien we door de bomen echter het bos niet meer. Het ene recept meent dat je twee eieren moet gebruiken en het andere vertelt dat je één ei en één eidooier moet gebruiken. Om een zijden saus te creëren is het echter belangrijk om voor de laatst genoemde te gaan. Voordat je de eieren door de pasta doet, moet je het eidooier wel goed mixen met het ei. Er mag geen eiwit meer te zien zijn. Alleen zo krijg je de perfecte, gladde, romige saus.

3. Je vergeet het vuur uit te zetten

Hier gaan veel mensen de mist in: je kunt de saus niet aan de pasta toevoegen als de pan nog op het vuur staat. Haal de pan bovendien van het vuur af als je het eimengsel toevoegt. De hitte van de pasta is namelijk genoeg om het eimengsel te transformeren naar een prachtige, volle saus. Als je de pan op het vuur laat staan, loop je het risico dat het eimengsel verandert in roerei.

4. Je laat de pasta afkoelen

Nu we het toch over het toevoegen van de saus hebben: voeg het ei wel meteen aan de pasta toe als je de pan van het vuur hebt gehaald. Als de pasta al is afgekoeld, eindig je met rauw ei. Het beste is om het eimengsel langzaam, al roerend aan de pasta toe te voegen. Zo verandert het ei in een prachtige saus dat zich aan de pasta hecht en goed gaart. Blijf de pasta net zo lang omscheppen tot de gewenste dikte van de saus is ontstaan.

Nu ben je helemaal klaar om een heerlijke pasta carbonara te maken. Hier vind je een heerlijk recept voor pasta carbonara.

Lees ook: Recept: spaghetti al Limone

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Bon Appetit | Beeld: Unsplash