05 februari 2018

Belangrijke voedselwaarschuwing waarbij alle abrikozenpitten worden teruggeroepen

Twee grote firma’s, Jacob Hooy en Erica, roepen per direct alle abrikozenpitten terug. Na grondig onderzoek is gebleken dat er hoge waarden aan waterstofcyanide is aangetroffen in de pitten. In de oproep van het Voedingscentrum wordt nadrukkelijk gevraagd om alle abrikozenpitten per direct terug te brengen naar de desbetreffende winkel. 

Het eten van dit product kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Waarschuwing
Eerder stapte consument Gert Arts al naar voren met de gezondheidsgevaren van deze pitten. Hij had meer abrikozenpitten geconsumeerd dan werd aanbevolen. De maximale aanbevolen hoeveelheid stond in kleine letters onderaan op het etiket. Gert Arts belandde uiteindelijk in het ziekenhuis en was vastberaden andere mensen te waarschuwen voor deze gevaarlijke pitten.

Cyanide
In veel abrikozenpitten kunnen gevaarlijke plantengifstoffen zoals cyanogene glycosiden zitten. Eenmaal in het lichaam worden deze plantengifstoffen omgezet in cyanide (blauwzuur). Bij een te hoge dosis cyanide kan het voor ademhalingsproblemen zorgen en zelfs een hartstilstand veroorzaken. Niet alleen abrikozenpitten brengen deze gevaren met zich mee, maar ook avocadopitten, pruimenpitten en perzikpitten kunnen dit gezondheidsproblemen veroorzaken.

Ben je dus in het bezit van één van de onderstaande producten? Breng deze dan per direct terug naar de winkel.

voedingscentrum abrikozenpitten

Lees ook: Door deze aparte truc krijg je de meest krokante spekjes

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Pixabay