29 december 2017

‘Abrikozenpitten zijn puur vergif’

Abrikozenpitten lijken te passen in een gezonde levensstijl en lijken even onschuldig te zijn als een cashewnoot. Niets is echter minder waar, want het eten van teveel van de pitten kan leiden tot een levensgevaarlijke vergiftiging. Gert Arts (74) ondervond dit toen hij op het station van Eindhoven een zakje abrikozenpitten haalde.

“Ik dacht, laat ik dat eens proberen”, vertelt hij aan RTL Nieuws. Hij at een half zakje leeg en kreeg een zeer zware vergiftiging: “Ik heb een tijdje op het randje van de dood gezweefd.”

Wankel
Gert at een handje van de pitten op en voelde zich niet lekker; hij werd wankel, greep naast de roltrap en in de trein raakte hij steeds buiten bewustzijn. Een vriendelijke man in de trein bracht hem naar huis met een taxi, waar zijn vrouw direct het alarmnummer belde. Gert begon inmiddels blauw aan te lopen, kreeg geen adem meer en eenmaal in het ziekenhuis aangekomen bleek dat hij veel te weinig zuurstof in zijn bloed had. Ook de zuurgraad van zijn bloed was veel te laag. Tegen zijn vrouw zei de internist dat hij iets dergelijks nooit gezien had bij een levend persoon en dat hij eigenlijk dood zou moeten zijn.

Jaszak
In de avond, toen haar man zijn toestand enigszins was gestabiliseerd, kon zijn vrouw naar huis. Ze keek in zijn jaszak, vond een voor de helft opgegeten zakje abrikozenpitten en belde direct naar het ziekenhuis. Op het zakje stond in koeienletters ‘maximaal vijf pitten per dag’, iets wat Gert niet had gezien: “Zo’n zakje ligt tussen de normale nootjes, dat lees je echt niet. Het moet er heel duidelijk opstaan, dat het dodelijk is als je er meer dan tien eet.”

Amygdaline
De boosdoener is de amygdaline die in de pitjes zit. Wanneer je dat gaat malen of erop kauwt, wordt het omgezet in cyanide, wat een bekend en zeer dodelijk gif is. Een volwassene mag daarom nooit meer dan 370 milligram aan pitten eten; een halve grote pit of drie kleine. Dat dit echter gewoon in de winkel gekocht kan worden is voor Gert onbegrijpelijk: “Ik ben hier heel pissig over. Ze moeten het uit de vrije verkoop halen of met duidelijke letters waarschuwen dat je het niet argeloos kunt eten. Het is puur vergif.”

Lees ook: Wow! Dít fruit kan dus erg gevaarlijk zijn voor je gezondheid!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Public Domain Pictures