12 juni 2018
Christel

En het is heel betaalbaar!

Vanille is steeds minder te krijgen, wat betekent dat we over een tijdje minder vanille-ijs kunnen eten. Een orkaan verwoestte vorig jaar een groot deel van de oogst van de peulen waardoor er veel minder vanille verkrijgbaar is. Reden genoeg om nu dan ook extra te genieten van vanille-ijs. Daarom hield het AD een vanille-ijstest.

Het ijs werd getest door experts.

Vanille-tekort

IJsboeren hebben wereldwijd een tekort in hun vanillevoorraad door de natuurramp. Het is zelfs zo ernstig gesteld dat de kiloprijs van vanille inmiddels een stuk hoger ligt dan die van zilver. Volgens de testers van het AD verklaart dat ook waarom schepijs in de supermarkt niet veel vanille lijkt te bevatten. Zo concludeerde het panel dat er in vanille-ijs maar weinig vanille zit. Desalniettemin mag dat de pret niet drukken en testten de experts verschillende soorten vanille-ijs.

Panel

Theo Clevers, voorzitter van het Gilde van Meesterijsbereiders, Marcel Janssen, meesterijsbereider van de prijswinnende IJssalon Florence uit Nederweert, Jacques Vos, roerganger van het ijscentrum, kenniscentrum voor de ambachtelijk ijsbranche en Antonio Mulder, bestuurslid van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders namen de proef op de som. Het ijs dat zij het lekkerst vonden? Dat was het eigenmerk vanille-ijs van de supermarkt Jumbo. De experts omschreven het als ‘de lekkerste, met de duidelijkste vanillesmaak- en geur.’  De experts geven wel aan dat het ijs niet ambachtelijk is, maar dat het wel knap is gemaakt.

Benieuwd naar de de beoordelingen van de rest van het ijs? Lees die op de volgende pagina.


Pagina 1/2