25 maart 2021

Van der Vooren maakte de meest geweldige creaties

Toppatissier en topkok Maurits van der Vooren is dinsdag 23 maart overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was nog maar 37 jaar jong. De horeca- en patisseriewereld verliest daarmee een inspirerende en talentvolle chef. 

Grote chef

“Vandaag verliezen we een grote chef, gewaardeerd teamlid en winnaar van de Dutch Pastry Award 2019”, schrijft het Dutch Pastry Team (DPT), waar Van der Vooren lid van was, op Instagram bij een foto van de patissier. “Inspirerend, vriendelijk en iemand met een groot hart. We gaan je missen Maurits. Sterkte voor de familie, vrienden en collega’s.”

Prachtige desserts

De bakkerszoon was jarenlang als topkok in grote restaurants werkzaam, maar keerde in 2019 terug naar zijn roots: de bakkerij. Hij wist iedereen te verbazen met zijn geweldige creaties en sleepte tot zijn grote vreugde de Dutch Pastry Award in de wacht. Als je zijn Instagram-feed ziet, waar hij zijn prachtige desserts deelt, snap je wel waarom. De een nog mooier dan de ander, zijn desserts zijn ware kunstwerken. Sinds vorig jaar was de toppatissier nauw betrokken bij het succesvolle dessertrestaurant De Dessertclub, waar hij zijn talenten goed kwijt kon.

Darmkanker met uitzaaiingen

Door al die pracht en praal zou je bijna vergeten in wat voor nachtmerrie Van der Vooren leefde. “Ik werkte zeven dagen in de week, was steeds moe en had bloedverlies”, vertelde hij eerder aan Misset Horeca. De huisarts dacht in eerste instantie niet dat er iets ernstigs aan de hand was, maar het tegendeel bleek waar te zijn. Van der Vooren werd gediagnosticeerd met darmkanker met uitzaaiingen in de lever. “En in de lever kunnen ze niet opereren”, zei hij destijds.

Benefietdiner

In Nederland kreeg Van der Vooren te horen dat hij uitbehandeld was, maar in Duitsland was nog een behandeling mogelijk. Daarom werd in oktober vorig jaar nog een groot benefietdiner georganiseerd. Bevriende chefs en patissiers – met in totaal 15 Michelinsterren, waaronder Soenil Bahadoer**, Onno Kokmeijer**, Erik van Loo**en de Duitse Thomas Buhner*** – kookten die avond een tiengangendiner ter ere van Van der Vooren. Helaas kon zelfs de zwaarste chemokuur de toppatissier niet redden. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. 

Lees ook: Wauw! Deze Italiaanse banketbakker laat zijn desserts tot leven komen

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Bakkerswereld, FavorFlav | Beeld: Videostill