19 oktober 2023
Rowan Hattu

Klinkt goed!

Goed nieuws voor alle vegetariërs onder ons! Unox lanceert een vernieuwde versie van hun vegetarische rookworst. Unox laat weten dat ze maar liefst drie jaar hebben gewerkt aan deze vernieuwde receptuur, waardoor de rookworst bijzonder smaakvol is en boordevol vitamine B12, eiwitten en ijzer zit.

Tips en tricks

De winter staat weer voor de deur, wat betekent dat stamppotten vaak op het menu staan. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: waarom zou je stamppot niet kunnen maken met de vernieuwde vegetarische worst van Unox? En vergeet dan zeker niet om alvast een beetje meer te maken, zodat je er wellicht wat meer dagen van kunt genieten. Perfect voor een paar dagen zonder vlees, toch? Unox chef Anton Rinsema heeft daarom ook speciaal voor deze lancering een paar ultieme tips gegeven zodat je een heerlijke stamppot kan maken, maar dan nét even anders.

Stamppot met meer groenten

“In stamppot kun je gemakkelijk veel groenten kwijt. Waarom zou je het bij één soort houden als je lekkere combinaties kunt maken? Ga vooral experimenteren met meerdere soorten!”

  • Gebruik de groente als basis. Gebruik dus niet alleen maar ‘normale’ aardappels, maar kies ook eens voor een zoete aardappel, wat knolselderij of een pastinaak. Ook peulvruchten werken als een goede basis voor een stamppot, denk bijvoorbeeld aan: erwten, kikkererwten en witte bonen.
  • Je kunt groente natuurlijk ook gewoon gebruiken om door je stamppot te doen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld knapperige groenten zoals maïs, paprika of bleekselderij.
  • Groente als basis, groente door je stamppot: genoeg redenen om groente dan ook gewoon te kunnen gebruiken als topping. Ruil het kuiltje met jus in voor wat gebakken uien, champignons of geroosterde groenten. Makkelijk, gezond en net zo lekker.

Stamppot met kaas

Naast een stamppot met meer groenten adviseert Rinsema ook om kaas toe te voegen aan je stamppot. “Laat het smelten door de puree of schep aan het eind kleine blokjes kaas erdoor. Goudse kaas, geitenkaas en feta zijn lekker door andijviestamppot, hutspot of zuurkoolstamppot.” Wel geeft hij hierbij nog een waarschuwing: kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Je hebt voor een stamppot met kaas dus wel echt de vegetarische rookworst van Unox nodig.

Maak je eigen jus

Ook kun je je eigen vegetarische jus maken, door bijvoorbeeld groente- of paddenstoelenbouillon te gebruiken. Smelt eerst een klontje boter in de pan, voeg hier een beetje bloem aan toe en blijf roeren totdat je een mooi bruin mengsel krijgt. Doe er vervolgens wat water bij en verkruimel dan een bouillonblokje erdoorheen. Laat dit dan 10 minuten koken op een laag vuurtje om het te laten indikken. Let op: roer hier regelmatig doorheen. Voeg er daarna nog wat plantaardig kookroom aan toe en breng het op smaak met wat verse kruiden. Tada!

Lees ook: Wacht, wat? Artisjok water zou moeten helpen tegen een opgeblazen gevoel

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron & beeld: Unox